Читај ми!

Поточари, oбележено 27 година од страдања Бошњака током грађанског рата у БиХ

У Поточарима су сахрањени посмртни остаци још 49 идентификованих сребреничких жртава, чиме је завршена церемонија обележавања 27-огодишњице страдања Бошњака током грађанског рата у БиХ.

Претходно је у Меморијалном центру одржана комеморација којој су присуствовали представници дипломатског кора, међународне заједнице у БиХ, делегације из више земаља.

Злочин у Сребреници за организаторе меморијалног скупа представља пораз људскости.

"Данас у Сребреници расту деца рођена после геноцида. Та деца су наша нада да обнављамо живот. У њима нема мржње, али има знања, свести и спремности да наставе онда када ми сведоци и жртве геноцида не будемо могли даље", рекао је Хамдија Фејзић, председник Организационог одбора обележавања годишњице. 

О даљем животу становника Сребренице говорио је и председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић. Приоритет је, каже, помоћ повратницима и младима. Осим будућноисти, осврт и на прошлост.

"Геноцид није починио српски народ нити нека отуђена јединица, већ иниституционална структура Републике Српске потпомогнута из Србије. Порицање злочина је наставак његовог вршења", рекао је Џаферовић. 

Високи представник у БиХ Kристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, рекао је у свом обраћању да сваки пут када дође у Поточаре осећа "терет неуспеха међународне заједнице" да, како каже, заштити оне који су били изложени претњи да ће бити убијени.

Шмит је рекао и да свако онај ко, како је навео, негира и покушава да умањи број жртава "учаурен је у свесно одабраном незнању".

"Сваки покушај да се оправда покољ невиних жртава никада не може бити оправдан, а политика мржње и страха не доноси ништа осим патње и несреће", навео је Шмит.

Потпредседник турске странке правде и развоја Нуман Kуртумлус у Поточарима је пренео поруку председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који је рекао да је дуг његове земље да обезбеди "будућност БиХ као јаке земље".

Kомеморацији је поред представника међународне заједнице у Поточарима присуствовао црногорски премијер Дритан Абазовић, који је у свом обраћању истакао да данас на Балкану и даље живи дух мржње, раздора и подела који се, како је навео, на срећу не манифестује ратним дешавањима.

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић је изразио солидарност за жртвама и позвао је на помирење у БиХ.

"Да сви у БиХ радимо на поновном успостављању међусобног поверења и изградњи помирења и заједничке будућности", написао је Човић на Твитеру.

Холандска министарка одбране Kајса Олонгрен потврдила је у Поточарима да њена земља сноси, како је казала, део одговорности за неуспех међународне заједнице у Сребреници 1995. године.

У Поточарима се обратила и потпредседница немачког Бундестага Ајдан Езогуз, а путем друштвених мрежа огласили су се и хрватски премијер Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић као и турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да сећање на овај злочин подсећа да заједно морамо да радимо за мир у Европи и да Босна и Херцеговина постане део Европске уније.

Амбасадор САД у Босни и Херцеговини Мајкл Марфи је у видео-поруци поводом комеморације поручио да "Американци изражавају своју солидарност са жртвама, преживелима и породицама које жале за својим најмилијима".

Скуп су обезбеђивали припадници МУП-а Републике Српске, уз подршку безбедносних снага БиХ. 

Брамерц: Не смемо заборавити Сребреницу

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц поводом 27. годишњице страдања Бошњака у Сребреници поручио је да се морају научити лекције из историје, али да је "свет изгледа, у опасности да заборави ове лекције.

"И данас се суочавамо са негирањем геноцида и величањем ратних злочинаца, што изазива политичке несугласице у земљама бивше Југославије. Моја канцеларија је посвећена да свет не заборави хороре Сребренице", навео је у саопштењу Брамерц.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво