Читај ми!

Влада Црне Горе о Темељном уговору са СПЦ; Абазовић истиче да је тај документ у складу са Уставом

У Подгорици се одржава седница Владе Црне Горе на чијем дневном реду је и Темељни уговор са СПЦ. Чланови Владе би требало да се након расправе изјасне о Предлогу уговора.

Део партија које су подржале мањинску владу Дритана Абазовића противе се оваквом Темељном уговору који је усаглашен са СПЦ и чак најављују да би могли да откажу подршку Влади.

Група грађана окупила се и данас испред зграде Владе Црне Горе у знак протеста због најављеног потписивања Темељног уговора.

Синоћ је испред зграде црногорске владе одржан протест грађана који сматрају да је Темељни уговор штетан за Црну Гору. Поручују да нису против Цркве и српства, али да је то корак ка продубљавању, а не решавању проблема.

Нацрту текста уговора који је представила Влада противе се министри одбране и спољних послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић из Социјалдемократске партије (СДП), као и део посланика скупштинске већине.

Министрима из Социјалистичке народне партије (СНП) садржај уговора је прихватљив, док се остали министри нису јавно одредили.

Влада Црне Горе ће разматрати текст уговора, али није сигурно да ли ће на данашњој седници и гласати о уговору.

Абазовић о рушењу владе и наводном руском утицају

Премијер Дритан Абазовић је рекао да овај уговор не ствара државу у држави и да је у складу са Уставом Црне Горе. Рекао је да је пред свим партијама које су подржале његову мањинску владу био и споразум који је укључивао и уговор са СПЦ, и да то питање треба решити што пре како би Црна Гора наставила свој европски пут.

Абазовић је рекао да је са више адреса добио поруку да је рушење Владе је директна подршка руском утицају у Црној Гори.

"Стварање нестабилности је директно у интересу руског утицаја. Ко хоће да руши владу – сретно било, само да се не скривамо иза Европе", поручио је Абазовић и додао да ЕУ питање цркве не интересује.

На критике у вези са наводно спорним пасусом Нацрта уговора, Абазовић истиче да се не спомиње Српска православна црква, већ "Хришћанска Црква на простору Црне Горе која је присутна од апостолских времена и њеног континуитета-мисије кроз историјско православно и црквено устројство од оснивања Зетске, Будимљанске и Хумске Епископије Жичке Архиепископије (1219–1220. г.)".

Дотакао се и питања изградње храмова.

"Ово се односи само на оно што гради Црква, са великим Ц, као једна од страна потписница. Ово се односи на односе државе и ове вјерске заједнице. Остале могу уредити односе са државом на потпуно идентичан начин", рекао је Абазовић.

Генерални секретар УРА Милета Радованић рекао је у изјави за РТС да јасно постоји политичка воља да се то питање реши и стави ад акта.

"Свако онај који жели да ово питање и даље буде на дневном реду има неки политички интерес. Ми смо спремни да то решимо и смањимо набој који постоји у црногорском друштву управо решавањем оваквих питања", рекао је Радованић.

Уколико Влада Црне Горе данас усвоји текст уговора, онда би и Синод СПЦ у Београду требало да се изјасни, након чега ће бити договорен датум потписивања.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво