Читај ми!

Протест у Скопљу уз поруку "не треба нам ЕУ, ако морамо да се асимилујемо"

Протест против прихватања француског предлога да се укине бугарски вето и отворе преговори за чланство Северне Македоније у ЕУ организован испред зграде Владе у Скопљу, јављају тамошњи медији. Не треба нам Европа ако морамо да се асимилујемо, поручује лидер ВМРО-ДПМНЕ.

Присутни на протесту противе се да Влада потпише француски предлог да се укине бугарски вето који је, истичу, изузетно лош за македонски народ и македонске националне интересе.

Уз подршку више опозиционих политичких партија и организација цивилног друштва, протест се одржава под слоганом "Ултиматум – Не хвала", преноси Плусинфо.

Протест је добио подршку и од највеће опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, чији је лидер Христијан Мицкоски. 

Мицкоски је позвао грађане да се придруже протесту како би, рекао је, одбранили оно што се зове европска вредност и спасили преговарачки процес са Европском унијом. 

Према речима Мицкоског, "предлог је ултиматум и бугарски диктат за мегаломанске захтеве и историјске тежње према Македонији".

"Оно што желим да кажем је да се данас Македонија буди и сви они који желе да ставе тачку на Македонију за дан-два од данас, македонски народ и македонски грађани то неће дозволити", поручио је Мицкоски. 

Лидер ВМРО-ДПМНЕ истакао је да им "не треба Европа ако морају да се асимилују". 

"Не желим да будем у Европи јер имам право да будем Македонац који говори македонски језик и који се бори за своју Македонију и за свој идентитет, културу, историју и наслеђе", изјавио је Мицкоски. 

Рекао је и да га не занима порука албанског премијера Еди Раме, већ га занима оно шта мисле људи окупљени испред Владе.

"Чекаћемо ако Европа не буде спремна да нас цивилизоване Македонце прими на цивилизован и достојанствен начин тамо где нам је место, а то је у Европи, сачекаћемо када дођу људи који разумеју шта ми данас желимо – а то је пре свега Македонија, пре свега македонски идентитет", поручио је Мицкоски.