Читај ми!

Годишњица страдања Срба у Братунцу, патријарх Порфирије: Ово место је наша рана

У Братунцу се обележава 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу. У порти Цркве Успења Пресвете Богодорице патријарх српски Порфирије служио је свету архијерејску литургију. Код Централног спомен-крста служен парастос за убијене Србе и положени венци. Република Српска памтиће оваква страдања, поручио је Милорад Додик.

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у Братунцу, где је служио парастос за 3.267 страдалих Срба у средњем Подрињу и Бирчу, да је ово место светиња, голгота српског народа и тачка преиспитивања човечанства.

Патријарх Порфирије је, након парастоса који је служио на гробљу у Братунцу, поручио да Бог подједнако гледа на сваког човјека.

"Молимо се за све жртве и сву браћу и сестре који су страдали и овде и другде, јер су то душе Божије. Ово место је светиња - место молитве и најмудрије и најприличније би било да сви клекнемо на овом месту и заћутимо", рекао је патријарх српски. 

Патријарх је рекао да се у страдањима одмерава граница која дели добро и зло, те напоменуо да су у рату сви подједнако страдали и да је у њему поражено достојанство, а нема добитника.

"Ово место је наша рана, а таквих је много", указао је патријарх.

Патријарх Порфирије је истакао да на овом месту треба упутити молитве за пострадале, без обзира на народе којем припадају, јер су пред Богом, како је рекао, сви исти. 

Додик: Неадекватан третман према српским жртвама   

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у Братунцу да се "на подручју средњег Подриња и Бирча у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату десио злочин над Србима не само у моменту извршења, него и након тога, јер су српске жртве неадекватно третиране", преноси РТРС.

Додик је истакао да је простор Бирча и средњег Подриња једно од страдалничких места и поручио да ће Српска помагати породицама стадалих и да ће то памтити да би у будућности могла бити оно што хоће.

"Република Српска је завјет свих који су страдали, а имали су идеју и жељу да Српска постоји и опстане, а ми који данас водимо Републику Српску имамо на уму завјет према онима који су страдали да љубав за Српску мора бити још јача и снажнија", рекао је Додик.

Додик је истакао да је захвалан патријарху Порфирију што је данас у Братунцу на обељежавању 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу. 

Литургија и парастос за настрадале 

Након свете архијерејске литургије, кренула је литија од храма до гробља у Братунцу, где је патријарх Порфирије код Централног спомен-крста служио парастос за 3.267 убијених Срба.

Свету архијерејску литургију у Храму Успења Пресвете Богородице, у присуству великог броја верника, служио је патријарх Порфирије уз саслужење митрополита дабробосанског Хризостома, архијереја и свештенства. 

Званичници су положити цвеће и венце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи