Читај ми!

Држављанин Србије оптужен у Ријеци за ратни злочин

Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци оптужило је држављанина Србије (65) за ратни злочин против цивилног становништва јер је, како се тврди, 1995, као командант тадашњег војног аеродрома у Удбини и бригаде Војске српске Крајине, наредио ваздушни напад на Госпић у којем су погинула три цивила, пренела је Хина.

Држављанина Србије тужилаштво терети да је 4. августа 1995. током оружаног сукоба, као командант тадашњег аеродрома у Удбини и заповедник 105. ваздухопловне бригаде Војске српске Крајине, наредио напад.

Тај чин, наводи се, противан је одредбама Женевске конвенције за заштиту цивила у време рата, саопштило је ријечко жупанијско тужилаштво.

"Након довршених планираних борбених летова и деловања по положајима Хрватске војске, оптужени 65-годишњи држављанин Србије је заједно с данас покојним заповедником 92. мешовите авијацијске бригаде Војске Републике Српске одлучио да се у знак одмазде због артиљеријског деловања Хрватске војске по аеродрому обави неселективни напад на Госпић", наводи се.

Након тога је, кажу, из војно-ваздухопловне базе Удбина полетео авионом типа Ј-22 Орао и око 17.20 сати бомбардовао седиште Госпића с 11 авионских бомби.

Последица тог напада била је смрт троје цивила, тешко повређивање још двоје и лакше неколико цивила у Госпићу, наводи се у саопштењу.