Читај ми!

Спектакл за последње дане владе, Бугарска протерала 70 руских дипломата

Бугарска је протерала 70 руских дипломата у последњем чину политичке драме, која је уследила после пада владе Кирила Петкова и серије тешких међусобних оптужби дојучерашњих коалиционих партнера. "Очекујемо пун авион за Москву", рекао је Петков. Партија БСП одмах након тога прекинула преговоре о саставу нове владе.

Спектакл за последње дане владе, Бугарска протерала 70 руских дипломата Спектакл за последње дане владе, Бугарска протерала 70 руских дипломата

Преговори о саставу нове бугарске владе прекинути су недуго пошто су почели, јер је БСП Корнелије Нинове, у знак протеста због протеривања 70 руских дипломата, окончао учешће у консултацијама.

"Одлука о протеривању 70 руских дипломата без преседана је у бугарској историји... Одлуку је донео Кирил Пеков", рекла је Нинова, чиме су шансе да ће Кирил Петков некако успети поново да састави владу, сведене на минимум.

Влада Кирила Петкова протерала је 70 руских дипломата, оптужујући их да су под маском дипломатије шпијунирали и радили за стране обавештајне службе.

Акција Петкова против Русије била је, унеколико, очекивана, јер је одлазећи премијер, одмах после седнице на којој је запечаћена судбина владе, оптужио руску амбасадорку у Софији Елеонору Митрофанову за "оркестрирање његове смене".

"Очекујемо да авион за Москву у суботу буде пун", рекао је Петков.

Протеривање дипломата уследило је свега два дана пошто је руска амбасада у Софији покренула акцију прикупљања средстава за трупе у Украјини, тврдећи да је такав потез последица наводних бројних захтева бугарских држављана да финансијски помогну акције Москве.

"Неприхватљиво је позивати држављане земље чланице ЕУ да подрже трупе које учествују у нелегалној руској агресији и крше санкције уведене Руској Федерацији", саопштило је бугарско министарство спољних послова.

Протеривање руских дипломата, највероватније, последњи је потез Кирила Петкова са места премијера Бугарске, пошто је у последњих месец дана остао без два коалициона партнера – ИТН Славија Трифонова, који га је оптужио за издају, и проруских социјалиста Корнелије Нинове.

Шефица бугарских социјалиста је најавила да би се БСП могао вратити за преговарачки сто када странка Кирила Петкова преложи новог кандидата за премијера, а он се лично суочи са одговорншћу за досадашње потезе.

Странка Кирила Петкова и социјалисти су, последњих месеци, у неколико наврата били на ивици озбиљног разлаза, јер је Нинова жестоко протестовала због одлука владе да шаље наоружање у Украјину, без одговарајуће одлуке парламента.

Истовремено са унутрашњополитичком кризом, Петков је оптуживао Русију за серију акција усмерених против бугарских интереса, укључујући наводно минирање преговора са Северном Македонијом.

У неколико наврата, Бугарска је протеривала руске дипломате, док су тајне службе ухапсиле низ особа осумњичених да су радиле за обавештајне службе које су под патронатом Москве.

Генеза политичке кризе у Бугарској

Криза у Бугарској почела је пре неколико седмица кад је из владајуће коалиције иступила партија ИТН Славија Трифонова, који је Петкова оптужио да води земљу у банкрот, те да се са западним дипломатама тајно договорио да Бугарска скине вето са почетка преговора Северне Македоније и Европске уније.

Странка ИТН је, до напуштања коалиције, имала 25 посланика у парламенту, али је тај број у међувремену смањен пошто је Трифонова, из различитих разлога, напустило неколико посланика.

Један од пребеглих посланика, Николај Радулов, оптужио је шефа посланичке групе ИТН-а, сценаристу Тошка Јорданова, да му је претио "чупањем ноктију". Навео је и да је једна од посланица те странке у последњи час одустала од одласка из ИТН-а, правдајући се главобољом.

Иако питање почетка преговора Скопља и ЕУ представља окидач политичке кризе у Бугарској, тамошњи аналитичари сматрају да проблем, у ствари, представљају реформе које је покренула влада Кирила Петкова, чиме су у великој мери угрожене позиције неколико утицајних странака.

Прва жртва лома на бугарској политичкој сцени био је председник скупштине Никола Минчев, за чији је опозив гласало 125 од укупно 240 посланика, што практично значи да су коалиционој влади, недавно ослабљеној одласком странке ИТН, остала само четири дана да убеди пет посланика да промене страну.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво