Читај ми!

Обележавање Видовдана у РС, Цвијановићева одликовала Мојсиловића

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић доделила је, на прослави Видовдана – крсне славе Војске РС и Трећег пешадијског РС пука, бројна признања заслужним организацијама и појединцима у одбрани Српске, укључујући начелнику Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића.

Цвијановић је у манастиру Гомионица код Бањалуке одликовала Мојсиловића Орденом заставе Српске са сребрним венцем за изванредне заслуге у послератном развоју Српске, учвршћивању мира и међународне сарадње, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и развоја у афирмацији Српске, преноси РТРС.

У манастиру Гомионица служени су света архијерејска литургија и парастос погинулим српским борцима од Косовског боја до данас поводом обележавања Видовдана, у присуству Цвијановићеве и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Цвијановић рекла је да морамо ценити и сећати се жртава које су дате за слободу и истакла да су данашње околности сложене, да се треба борити са притисцима, не угроћавајући другима њихова права.

Додик је рекао да је Видовдан снажан мотив окупљања и поручио да Војска РС живи у народу, а да Трећи пешадијски пук РС и сви његови припадници настављају традицију ВРС.

"Очуваћемо слободу српског народа", поручио је Додик, а преноси РТРС.

Он је рекао да слободу покушавају да угрозе "непријатељи тражећи да устукнемо пред правима која смо добили Дејтоном".

Додик је нагласио да српски народ никада није био поданички народ и то је оно што га издваја од осталих на Балкану.

Литургији и парастосу, који су служили преосвећени епископи бањалучки Јефрем и бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, присуствовао је и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Присуствовали су и посланици у Народној скупштини и старешине ВРС, представници градова и општина, као и представници политичког, јавног и културног живота, те невладиних организација проистеклих из рата, као и представници Српске у заједничким институцијама.

У оквиру обележавања обављен је и обред ломљења славског колача.

Скупштина српског народа у БиХ на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године донела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801  припадник погинуо је у рату од 1992. до 1995. године.