Читај ми!

Сијарто: ЕУ да схвати да без Западног Балкана неће бити безбедности

Брисел и сваки главни град у западној Европи требало би да схвате да ће ускоро бити тешко говорити о безбедности у Европи без интеграције Западног Балкана у Европску унију, објавио је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто поводом самита ЕУ – Западни Балкан.

Сијарто је на свом Фејсбук профилу навео да су одлуке Европског савета које су донете изазвале разочарање у неколико земаља које теже да се придруже ЕУ.

Он је додао да је Мађарска, као сусед земаља Западног Балкана, "потпуно свесна важности стабилности тог региона" и да би било "добро да се то разуме и у Западној Европи".

Сијарто је навео да је имао телефонске разговоре са Кристијаном Шмитом, високим представником за Босну и Херцеговину, као и са Милорадом Додиком, српским чланом Председништва Босне и Херцеговине.

Додик је, по Сијартовим речима, осврћући се на политичке поделе у БиХ, оценио да "постоји једно питање око којег су сви дошли до консензуса, а то је важност европских интеграција".

"Било би добро када би ЕУ помогла" онима у Босни и Херцеговини да "учврсте тај консензус", навео је мађарски министар спољних послова и трговине.

Он је такође, изразио жаљење што Грузији није додељен статус кандидата за чланство у ЕУ.

"Мислимо да је та земља спровела све мере потребне за кандидатуру. Грузија и њени лидери су посвећени придруживању и не можемо да разумемо зашто је донета тако обесхрабрујућа одлука", написао је Сијарто на Фејсбуку и додао да ће отићи у Грузију да "потврди подршку интеграцији грузијских пријатеља у ЕУ".

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво