Читај ми!

Бугарска, пала влада Кирила Петкова

Парламент у Софији изгласао је неповерење влади Кирила Петкова, чију су смену затражили посланици опозиције тврдећи да политика његовог кабинета води државу у банкрот. Осим економије, теме сукоба су и вето на почетак преговора Северне Македоније са Европском унијом и борба против корупције.

На захтев опозиције и некадашњих коалиционих партнера, бугарски парламент је расправљао о поверењу влади, са Кирилом Петковом на челу, због фискалне и економске политике.

Агенција Ројтерс преноси да је влада изгубила на гласању, са 116 гласова подршке насупрот 123 гласа за неповерење влади.

Почетак расправе о неповерењу влади протекао је бурно. На улицама су биле јаке полицијске снаге, а испред скупштине су летеле и флаше. 

Владу је, пре десетак дана, напустила странка ИТН Славија Трифонова, наводећи да премијер Кирил Петков води државу у банкрот.

Противници бугарског премијера помињали су и издају националних интереса, тврдећи да се премијер са западним дипломатама договорио да Софија, коначно, скине вето са почетка преговора Северне Македоније и ЕУ, а да се бугарски захтеви "утопе" у предуслове које Македонци морају да испуне како би напредовали ка чланству у ЕУ.

Партија Кирила Петкова "Ми настављамо промене" има другу шансу да парламенту предложи нову владу. Уколико не успе да је оформи, друге партије ће имати два покушаја да то учине.

Уколико ни то не успе, председник државе ће морати да предложи владу националног спаса или да распише превремене изборе.

Влада Кирила Петкова конституисана је у децембру прошле године.