Читај ми!

Одбор укинуо посланички имунитет Борису Милошевићу

Мандатно-имунитетски одбор хрватског Сабора укинуо је имунитет бившем потпредседнику владе из српске мањинске заједнице Борису Милошевићу и дао одобрење за вођење кривичног поступка против њега.

Укидање имунитета Борису Милошевићу, који је посланик Самосталне демократске српске странке (СДСС) прошле недеље је затражило Државно тужилаштво, које је против њега у марту покренуло истрагу због подстицања на корупцију, односно незакониту доделу државних субвенција, у случају покренутом након хапшења министра Дарка Хорвата.

Сабор би, како се очекује, о укидању имунитета Милошевићу могао да гласа 1. јула, преноси ХИНА.

Након тога би Милошевић требало да буде испитан у Ускоку, који затим треба да одлучи о подизању оптужнице.

Милошевићев адвокат Анто Нобило раније је истицао да се његов клијент не осећа кривим и да није ушао у казнено-правну зону, јер се залагао за бираче који су га изабрали.

Хорват, који је једини у овом случају био 10 дана у истражном затвору, осумњичен је да је 2018. као министар привреде заједно с помоћницом Аном Мандац, на подстицај још четворо осумњичених, незаконито доделио 2,6 милиона куна бесповратних средстава привредним субјектима за које је био и лично заинтересован.

Уз Хорвата, Ану Мандац и Милошевића, у том делу случаја осумњичени су и бивши министар Томислав Толушић, државни секретар Министарства регионалног развоја Велимир Жунац и директорка Управе за потпомогнута подручја Катица Мишковић.

Из тог случаја је произишла и истрага против министра Јосипа Аладровића који се терети за намештање приликом два запошљавања 2018. и 2019. док је био директор Хрватског завода за мировинско осигурање (ХЗМО).

Након покретања истрага Аладрович и Милошевић су неко време остали на функцијама, што је био први случај да су под истрагом два члана владе, а разрешени су крајем априла.