Читај ми!

Бугарска, водени топови спремни за дан одлуке

Бугарски парламент расправља о поверењу влади Кирила Петкова, чију су смену затражили посланици опозиције тврдећи да политика његовог кабинета води државу у банкрот. Осим економије, теме сукоба су вето на почетак преговора Северне Македоније са Европском унијом, али и борба против корупције. Полиција у пуној приправности.

Бугарска, водени топови спремни за дан одлуке Бугарска, водени топови спремни за дан одлуке

Судбина владе Кирила Петкова у рукама је шесторице дојучерашњих коалиционих партнера, чији би "прелет" могао очувати политичку стабилност у Бугарској, или увести државу у серију озбиљних проблема.

Парламент у Софији је, на захтев опозиције, почео расправу о поверењу влади, коју је пре десетак дана напустила странка ИТН Славија Трифонова, наводећи да Петков води државу у банкрот.

Противници бугарског премијера помињали су и издају националних интереса, тврдећи да се премијер са западним дипломатама договорио да Софија, коначно, скине вето са почетка преговора Северне Македоније и ЕУ, а да се бугарски захтеви "утопе" у предуслове које Македонци морају да испуне како би напредовали ка чланству у ЕУ.

Паралелно са почетком расправе у парламенту, присталице обе стране политичког спектра најавиле су протесте у Софији, што додатно компликује ионако сложену ситуацију у бугарској престоници.

Бугарска полиција је, због тога, у центар Софије упутила све расположиве снаге, јер постоји озбиљна опасност да, током дана, дође до сукоба десничара и присталица владе Кирила Петкова.

Суочен са оптужбама дојучерашњих коалиционих партнера да је "закулисним преговорима са Француском издао бугарске националне интересе", Петков је рекао да ће пред ЕУ заступати ставове парламента.

На мети обе стране политичког спектра су посланици странке ИТН Славија Трифонова, која је пре две седмице напустила владајућу коалицију оптужујући Петкова да води земљу у банкрот, те да "издаје националне интересе".

Најмање седам од укупно 25 посланика те странке већ је напустило ИТН, али је Петкову потребно да, до среде, од његове смене одустану још бар шесторица посланика.

Један од пребеглих посланика, Николај Радулов, оптужио је шефа посланичке групе ИТН-а, сценаристу Тошка Јорданова, да му је претио "чупањем ноктију". Навео је и да је једна од посланица те странке у последњи час одустала од одласка из ИТН-а, правдајући се главобољом.

Иако питање почетка преговора Скопља и ЕУ представља окидач политичке кризе у Бугарској, тамошњи аналитичари сматрају да проблем, у ствари, представљају реформе које је покренула влада Кирила Петкова, чиме су у великој мери угрожене позиције неколико утицајних странака.

Некадашњи министар спорта Радостил Васиље тврди да узавреле дебате о Северној Македонији представљају само завесу којом се скривају везе челника партије са организованим криминалом.

"Издаја бугарских интереса", како је лидер ИТН-а Слави Трифонов описао разлоге иступања из Владе, тврде представници владе Кирила Петкова и аналитичари, представља алиби за заустављање реформи и одлив буџетских средстава на рачуне сумњивих компанија.

Сличне тврдње у петак је изнео и Петков, који је софијском Капиталу рекао да ИТН покушава да "очува шеме према којима новац из буџета завршава на рачунима приватних компанија сумњиве репутације".

ИТН је, како тврди Петков, напустио Владу пошто је откривено да чак 80 одсто грађевинских компанија, којима је било намењено 1,7 милијарди евра из буџета, ради нелегално.

Прва жртва лома на бугарској политичкој сцени био је председник скупштине Никола Минчев, за чији је опозив гласало 125 од укупно 240 посланика, што практично значи да су коалиционој влади, недавно ослабљеној одласком странке ИТН, остала само четири дана да убеди пет посланика да промене страну.

У компликоване односе умешао се и председник Румен Радев, који је од Владе затражио да се изјасни да неће скинути вето са почетка преговора Скопља и Брисела.

Недуго по завршетку седнице на којој је опозван председник парламента, испред скупштине се окупило неколико хиљада људи који су подржали владу Кирила Петкова. Један од посланика ИТН-а је покушао да се обрати демонстрантима, али га је полиција одвукла назад у зграду пошто су ка њему почеле да лете флаше, јављају бугарски медији.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи