Читај ми!

Пленковић пилотима из "Олује" обећао заштиту, Штрбац: Они их третирају као витезове

Оптужница српског тужилаштва за ратне злочине против хрватских пилота и после недељу дана приоритетна је тема за хрватске званичнике и јавност. Премијер Андреј Пленковић састао се са пилотима хрватског ратног ваздухопловства и лично им обећао заштиту.

Са оштрих речи упућених Београду, хрватски званичници прешли су на дела у Загребу. Премијер Андреј Пленковић окупио је пилоте из операције "Олуја", како би им пренео оно што већ недељу дана понавља у медијима:

"Влада Републике Хрватске ће наравно, као што је поступала и раније искористити све механизме које има на располагању да заштити хрватске пилоте, да заштити дигнитет Домовинског рата и да на тај начин упути јасну поруку о томе шта су темељне вредности на којима је саздана сувремена и слободна Република Хрватска", наводи Андреј Пленковић, хрватски премијер.

Саво Штрбац из организације "Веритас" каже да је састанак Пленковића са пилотима очекиван после подизања оптужнице у Београду против четворице због гранатирања избегличке колоне у "Олуји" и страдања 13-оро људи, од чега четворо деце.

Осим што хрватска држава нема намеру да их изручи - што су већ поручили званичници - како још може да их заштити?

"Може да им се пружи адекватна одбрана и без њихова присуства, може да ангажује најбоље адвокате, може да држава прикупља све доказе и да покуша доказати њихову невиност или да су мање криви. Они показују на тај начин да су им захвални што су урадили, они су за њих, шта год да су урадили - витезови", каже Штрбац. 

"Постоје непобитни докази о гранатирању" 

Потврда су и оптужбе бројних хрватских политичара, без обзира на страначку припадност, упућене Милораду Пуповцу из СНВ-а. Разлог су његови медијски иступи, у којима износи исти став о оптужници.

"Када је посреди овај злочин, он је познат од 1995. године и властима Хрватске и властима Србије и БиХ и Међународном суду у Хагу. Друга је ствар како је то пало у заборав. Зна се одакле су авиони кренули, зна се када су кренули, зна се на којем су подручју деловали, подаци су објављени", наводи Пуповац.

Да сви све знају потврђује и Штрбац, чија је организација учествовала у припремању доказа за оптужницу против хрватских пилота. Каже да је Хрватска можда и могла да негира злочин, али само до 2012. године када је у тамошњем стручном магазину "Војна повијест" објављен извештај о свим налетима Хрватског ратног ваздухопловства током и после "Олује".

"И ми видимо, веритасови сарадници дођемо у посед тога и видимо све нам се поклапа, и кад су полетели авиони из Сплита, онај који је тукао колону на Петровачкој цести, колону 7. августа и ова два 'мига' из плеса из Загреба који су тукли колону код Сводне на Приједорској цести дан касније. Време, авиони, рекли су чим су били наоружани", наводи Штрбац.

Да постоје непобитни докази о гранатирању поручује и Наташа Кандић из Фонда за хуманитарно право, због чега мисли да је забрињавајуће то што председник и премијер Хрватске сматрају да је заштита припадника хрватске војске од кривичне одговорности национални приоритет.

Њен став је да тужилаштва Србије, Хрватске и БиХ треба да сарађују и за сваки ратни злочин нађу решење.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи