Читај ми!

Годину и по дана после земљотреса – Пуповац: надам се да се што већи број људи врати кућама

Прошло је више од годину и по дана како је снажан земљотрес магнитуде 6,3 јединице по Рихтеру погодио подручје Баније. Милорад Пуповац, председник Српског народног већа и посланик у хрватском Сабору рекао је да се нада да ће до краја године што већи број људи моћи да се врати својим кућама.

У земљотресу који је погодио Хрватску нанета су велика оштећења објектима, доста људи је остало без крова над главом у Глини, Петрињи, Мајским Пољанама. Обнова је спора, мало тога је урађено. Пре два месеца имали смо донацију Републике Српске од 10 кућа људима на Банији.

 

Милорад Пуповац, председник Српског народног већа и посланик у хрватском Сабору рекао је да се мењају протоколи и брзина и систем доношења одлука, тако да је већ сада тај процес нешто бољи него у протеклих годину дана и нада се да ће до краја године што већи број људи моћи да се врати својим кућама.

"Та помоћ је у првим фазама била повезана са солидарном помоћи различитих земаља међу којима се истиче Србија и РС унутар БиХ, било као предузетници и приватне фирме које су у претходних годину дана прешли три милиона евра", навео је Пуповац.

Пуповац је напоменуо да је осигурано 170 контејнера, што је веома значајан број од укупног броја направљених контејнера.

Додао је да се помоћ која је пристигла из ЕУ користи али недовољно брзо.

"То је значајан износ, који је у првој тури био више од 200 милиона куна, а онда још 100 милиона евра. То је за Владу један од најважнијих циљева јер то представља озбиљан ризик за показивање функционалности или нефункционалности владе будући да смо прошли годину дана а значајних достигнућа у обнови нисмо постигли", истакао је Пуповац.

Напоменуо је да се људи сналазили на различите начине.

"Било је неопходно да се обезбеде контејнери. Трка са временом је била пресудна и дирљива је солидарност из Србије и РС. Друго је била набавка грађевинског материјала и трећи начин је да се људи збрину у празним кућама и тако се збринуо већи број људи", истакао је Пуповац.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се