Читај ми!

Додик: У БиХ нема правде за српски народ, за злочин у "Тузланској колони" нико није одговарао

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је поводом обелeжавања 30 година од страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони", да у БиХ нема правде за српски народ, јер за тај злочин нико није одговарао. У нападу муслиманских снаге из заседе убијена су 54 припадника ЈНА, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

"Данас кад се сјећамо злочина над припадницима ЈНА у `Тузланској колони` моје мисли су са породицама убијених војника. Упорно одбијање правосудних институција да процесуирају одговорне за овај злочин још је један у низу доказа да у оваквој БиХ нема правде за српски народ, истакао је Милорад Додик на Твитеру.

Додао је да нас сви почињени, а некажњени злочини над Србима "трајно подсјећају на нашу борбу за слободу и не смијемо да их заборавимо".

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године мучки напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти касарну у том граду.

У нападу из заседе убијена су 54 припадника ЈНА, 78 је  рањено, док су 44 припадника војске заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Нападнута је 92. моторизована бригада ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна".

"Тузланску колону", у којој је било 600 војника и њихових старешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки". 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво