Читај ми!

Васељенска патријаршија признала "северномакедонску" цркву као канонску

Васељенска патријаршија признала је "северномакедонску" цркву као канонску, преносе медији у Скопљу.

Како се наводи у саопштењу после седнице Светог Синода Васељенске патријаршије, Константинопољ признаје назив цркве као "Охридске" искључујући име "македонска", што значи да је подручје њене јурисдикције само у границама територије Северне Македоније.

У саопштењу се наводи да је Свети Синод, којем је председавао васељенски патријарх Вартоломеј, исцрпно расправљао о црквеном проблему у Скопљу и разматрао жалбу помесне цркве, као и поновљене позиве државе Северне Македоније.

Синод је одлучио да прима "свештенство и народ ове Цркве под архијерејем Стефаном, зацеливши рану раскола и поливши ‘вином и уљем‘ рану тамошње наше православне браће".

"У том смислу се издаје одговарајући Патријаршијски и Синодални акт", објавила је Васељенска патријаршија, преноси Плусинфо.

Српској православној цркви се, напомиње се у саопштењу, оставља регулисање административних питања између ње и "северномакедонске" цркве.

"Одлука не значи томос о аутокефалности, следе додатни преговори"

"Северномакедонска" црква у саопштењу тврди да Васељенска патријаршија након деценија спора са Српском православном црквом и међународне изолације, "отклања вишедеценијски раскол наметнут древној Охридској архиепископији, обновљеној у лицу Македонске православне цркве".

"То значи да Васељенска патријаршија признаје црквену јерархију на челу са архиепископом Стефаном као канонску и важећу у свеправославном свету и са њом успоставља канонску и литургијску заједницу", наводи се у саопштењу.

Додаје се, међутим, да одлука не значи томос о аутокефалности којим се званично регулише међународно име и статус цркве, већ је "израз очинске љубави и бриге Васељенске патријаршије" и најава да македонска црква више није у расколу са целим православним светом и да њени свештеници могу да саслужују са свештеницима из других православних цркава.

Како наводи "северномакедонска" црква, следе додатни преговори о њеном коначном статусу.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се