Читај ми!

Суд БиХ ослободио осумњичене за убиство војника ЈНА у Сарајеву

Четворица бивших припадника полицијских и безбедносних структура БиХ ослобођени су оптужбе за убиство војника ЈНА 1992. године. Суд Босне и Херцеговине ослободио је их је, првостепеном пресудом. Ослобођени су бивши командант Специјалне јединице МУП-а Драган Викић, помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Теретили су се да су као надређени знали да њима подређени намеравају да убију осам војника ЈНА у Великом парку у Сарајеву 22. априла 1992. Изрицању пресуде присуствовале су и породице жртава.

"Ништа се ми не надамо, јер ово је фарса све била и од тужилаца и од сведока", каже Невена Ђокановић, супруга убијеног Стевана Ђокановића.

Образлажући пресуду, председавајући Судског већа Зоран Божић истакао је да Тужилаштво БиХ није доказало да су оптужени знали или могли знати да су њима подређени починили убиства, како је наведено у оптужници.

У њој се наводи да су после убиства, тела осам војника одвезена како би се уклонили докази. Како се наводи, делимични посмртни остаци двојице убијених пронађени су, за осталима се још трага.

"Окривљују се људи, који се не могу испоручити, који нису ту - они који су ту ослобођени су. А прича се да су били на месту злочина, да су учествовали у одвожењу тела, у паљењу, па зашто онда нико не каже где су тела", каже Јела Лаловић, сестра убијеног Влајка Голубовића. 

Две суднице суда БиХ биле су препуне људи који су дошли да подрже оптужену четворку. Слично је било и испред Суда.

"Ја сам наравно очекивала јер сам све време процеса била сигурна да Драган Викић крив и онако како је суд то образложио, да није било командне одговорности, и није било ефективне контроле над починиоцима", каже Адна Добојлић, адвокат Драгана Викића.

Због истог злочина расписане су Интерполове потернице за још двојицом припадника ратне јединице "Шеве" Неџадом Херендом и Едвином Јусићем.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво