Читај ми!

Абазовић: Комплетирани састав и експозе нове владе - 20 министара и подршка 46 посланика

Мандатар за састав владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је на конференција за новинаре у вили "Горица" да су састав и експозе нове владе комплетирани и да је обавестио Скупштину да је Црна Гора спремна да добије 43. владу.

Дритан Абазовић је представио концепт будуће црногорске владе. Рекао је да очекује подршку 46 од укупно 81 посланика јер нису успели да дођу до 49, што, како истиче, не значи да су врата било коме затворена.

"Влада ће имати 20 министара али ће имати 18 ресора, а не 20, јер су два министра без портфеља. Имаће четири потпредседника", навео је Абазовић.

Иако је претходна влада имала 12 министарстава, Абазовић сматра да већи број ресора неће повећати трошкове јер ће министарства која се деле делити и буџет.

Абазовић је рекао и да има обавезу да са свим кандидатима за министре још обави завршне разговоре.

"Када буде заказана седница биће објављена сва имена. Мој утисак је да су нека министарства у овој влади била прегломазна", поручио је Абазовић.

Истакао је да би требало да нова влада има краћи мандат, па ће обавеза свих министара бити да повећају своју ефикасност.

"Идеја је да Црна Гора уместо политичке нестабилности добије стабилност, помирење и европску перспективу. Нисмо против избора, али јесмо против избора када не функционишу институције. Данас се не бих бавио саставом иако је он комплетиран, ни експозеом који је такође комплетиран. Сад је све на посланицима, на њима је да одлуче када ће седница. Што се мене тиче она може бити и сутра, али су празници па је реалније да буде наредне седмице", рекао је Абазовић.

"Влада на два стуба - владавини права и економском развоју"

Абазовић је нагласио да су приоритети нове Владе договор око избора носилаца највиших правосудних функција.

"Усклађивање регулативе у области правосуђа са европсиом и мишљењем Венецијанске комисије, изборна реформа, ревизија у области просвете и културе и преиспитивање кадровских решења, преиспитивање свих уговора свих претходних влада, даљи наствак реформе служби безбедности, предлагање Закона о попису становништва", навео је Абазовић.

Као циљеве је истакао и наставак борбе против криминала и корупције, убрзавање преговора са ЕУ, наставак започетих економских реформи, регулисање односа са верским заједницама, наставак реформе јавне управе, равномерни регионални развој, прочишћавање бирачког списка...

Најављује да ће влада почивати на два стуба - владавини права и економском развоју.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво