Читај ми!

Шмит: Нико не жели да узме нешто од РС, састао бих се са Додиком

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини (БиХ) Кристијан Шмит каже да сви у Европи треба да схвате да је Србија веома важна земља, посебно у овом тренутку. На питање да ли би се састао са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком одговорио је "у свако доба".

Кристијан Шмит је, говорећи о разговору који је данас имао са председником Србије Александром Вучићем, рекао да су разговарали о бројним стварима, али да не жели да говори о детаљима.

"Мој утисак је да сви у Европи треба да схвате да је Србија веома важна земља, посебно у ово доба. Кандидатура за чланство Србије у ЕУ је веома важна. Лично бих желео да видим Србију као део европске заједнице", истакао је Шмит у интервјуу Танјугу.

На питање да ли је објаснио Вучићу зашто је користио Бонска овлашћења, Шмит је рекао да је, када је реч о државној имовини, месецима указивао да је потребно да се постигне договор у сагласности са одлукама Уставног суда и Дејтонског споразума.

"Пошто је био направљен корак, био сам у ситуацији да сам морао да покажем не 'црвени' већ 'жути картон'. Тај картон значи остајеш у игри, али морамо да разговарамо о понашању и перспективама", објаснио је Шмит.

Упитан за улогу Вучића и Србије у стабилизацији БиХ, указао је да свакако има утицаја, али да о стварима у БиХ одлучују њени грађани, то јест њихови изабрани представници.

"Као представник међународне заједнице не желим да преузимам одговорност. Одлука је на изабраним политичким представницима грађана, или онима који ће бити изабрани у октобру", поручио је Шмит.

Нагласио је да у БиХ утицај нема само ЕУ, већ има и играча изван Уније што чини ствари компликованијим.

"Не видим да постоји опасност од рата у БиХ, али видим да је потребно да се ради на смањењу тензија", нагласио је Шмит.

"У свако доба бих се састао с Додиком" 

На питање да ли би се састао са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком одговорио је "у свако доба".

"Нико не жели да узме нешто од РС, или српског народа у Српској. Потребан је разуман приступ. Спреман сам да томе дам свој допринос. Мислим да сам познат као неко ко не намеће одлуке, већ сам једино наредио да треба да 'отворимо игру', и да молим све да дођу и играју", рекао је Шмит.

На питање да ли намерава да свргне Додика, казао је да је чуо да постоје гласине да неко жели да га хапси.

"То је глупост. Могу му гарантовати да немам намеру и нећу предузети ништа чиме бих му ограничио слободу рада и кретања. Али очекујем да можемо да се вратимо за преговарачки сто. Не можете тражити дијалог и имати само монолог. Имам утисак да је Додик пријатељ монолога. Вратите се и зауставите вређање било кога, било где. Вратимо се теми", затражио је Шмит.

Када је реч о критици Русије да није правилно изабран као међународни представник рекао је да је потребан одговоран приступ свих, а тако и међународне заједнице и РС, а и да се нада да ће се тако понашати и Русија.

"Јасно је да правни став Русије није исправан. Нисам био номинован на другачији начин од мојих претходника. Поштоваћу одлуке Савета безбедности УН и Комитета за примену мира. Русија је нажалост себе суспендовала из Управљачке групе. Али ако сам добро прочитао нову изјаву амбасадора Русије, постоји могућност да се врате", рекао је он.

Шмит је поручио да нико не треба да се скрива иза погрешних правних тумачења, већ да раде на миру.

Шмит је казао да је после агресије Русије на Украјину посебно потребно водити разговор и координисати се.

"С поштовањем гледам на вођење политичке дебате с тим у вези у Србији и позицију Вучића", објаснио је он.

"Политика нису булдожери, већ размишљање" 

Када је реч о РС и одлуци Додика да не поштује његове одлуке, Шмит је поручио да политика нису булдожери, већ да је политика размишљање о ситуацији и како се њој прилагодити.

Он је истакао да је неко ко жели да се реше сви проблеми.

Казао је да је невероватно да се 14 година разговара о државној имовини у БиХ, а да се ништа није решило.

Подсетио је да су све земље бивше Југославије биле пред истим изазовом и да су га све, изузев БиХ, решиле.

"И моја земља, Немачка, имала је слично искуство приликом уједињења. Видело се да је могуће то решити. Али потребно је да седну и разговарају, јер не постоји ништа што не може да се спроведе", поручио је он.

Шмит је казао да је "жути картон" који је показао, позив на враћање за преговарачки сто.

Шмит је, на питање да ли ће бити избора ако се не промени изборни закон, изразио наду да ће последње недеље бити искоришћене за усвајање измена.

"Разочаран сам да после дуге дискусије, две године, није постигнут договор. Ако погледам на Србију, видео сам да је организован, на иницијативу председника Вучића, округли сто са опозицијом и где је постигнут договор. Зашто то не би успело и у БиХ", упитао је он.

Шмит је казао да се избори морају одржати, јер је то право грађана.

Земља неискоришћених прилика 

Истакао је да би желео да изборни закон буде побољшан, како је предложено и да ће помоћи колико може, али коначну одлуку доноси парламент.

Упитан како види будућност БиХ, и да ли је она одржива држава, Шмит је казао да је БиХ земља неискоришћених прилика.

Он је указао да се ради о неискоришћеним приликама да се приближи ЕУ, осигура миран развој…

"Мој савет за БиХ јесте да не би требало да буде међу онима који су остали изгубљени када сви из суседства буду део европских интеграција", подвукао је Шмит.

Рекао је да се ради на томе да се грађанима понуди шанса за бољи живот у земљи.

"Морамо осигурати да БиХ постане држава у којој млади желе да остану, а то тренутно није случај", објаснио је Шмит додајући да је оптимиста, да долази пролеће и да предстоји период цветања.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво