Читај ми!

Независне: Ученике у Тузли уче да су Срби извршили агресију на БиХ

У Министарству образовања и науке Тузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су Срби извршили агресију на БиХ, пишу "Независне".

Назим Ибрахимовић је, иначе, био припадник такозване Армије РБиХ од 1992. до 1995. године, а иницијативу за креирање овог уџбеника је 2017. године покренуо Мидхат Чаушевић, посланик у Скупштини Тузланског кантона, наводе Независне.

"Додатак уџбенику јединствен је примјерак за БиХ. Интенција нам је да се на основу релевантних чињеница ученици упознају и тиме да се супротставимо забораву као стратешком циљу оних који су починили агресију на БиХ. Ово је једно ново поглавље у нашем образовном процесу и конкретна мјера против меморицида, као јасне стратегије агресора на БиХ", казао је пре неколико дана Чаушевић.

Овај додатак је, како су рекли на представљању, усклађен са наставним планом и програмом, а његов садржај је темељен "искључиво на чињеницама и званичним документима и неспорним пресудама", те ће га издавачка кућа наредних дана дистрибуирати свим школама у кантону.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, рекао је за Независне да се у једном делу овог уџбеника говори "да аутори желе да се историја учи заснована на чињеницама, док се у другом делу потпуно изврћу чињенице".

Истиче да се говори и о агресији на БиХ, те поставља питање како је могуће да су они чији су преци живели на овим просторима могли извршити агресију сами на себе.  

Историчар Боривоје Милошевић рекао је да овај уџбеник представља само једну, "поједностављену слику грађанског рата у БиХ те да заступа интересе само бошњачког народа".

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара