Читај ми!

Министар одбранe Хрватске: Летелица је имала авио-бомбу која је експлодирала

Хрватски министар одбране Марио Баножић изјавио је да су у остацима летелице која се у четвртак срушила на подручју Загреба пронађени остаци авио-бомбе, те да су закључили да је совјетске производње. После опсежне операције летелица је данас извучена из кратера.

Марио Баножић стигао је на место где је извучена летелица за коју се сумња, према речима начелника Војне полиције Оружаних снага Републике Хрватске Влада Ковачевића, да је носила експлозивну направу.

"Пронађени су трагови експлозива и трагови да ово није била извидничка летјелица. Нашли смо дијелове авио-бомбе. Закључили смо да је такођер совјетске производње, као и остали елементи, те је одвезена с овог подручја. Након анализе ћемо моћи рећи који је тип и сврха. Засад можемо рећи да се ради о авио-бомби која се користила на авионима совјетске производње", изјавио је Баножић.

Рекао је да је истрага ушла у завршну фазу, али да су на почетку истраге "добили сазнања да се на одређеним фрагментима налазе елементи експлозива и да су зато морали опрезније да приступе начину вађења летелице, како би се отклонио ризик за некакав трагичан догађај", преноси Индекс.хр. 

Баножић је казао и да бомбе више нема. "Била је бомба, нема је више. То је прошло-свршено вријеме", истакао је.

Потврдио је да је бомба експлодирала, али још се не зна када.

"Поједини склопови не одговарају повијесном раздобљу, вјерујем да ћемо и по оштећењима успјети утврдити чија је летјелица. Црна кутија је оштећена, али вјерујемо да ћемо нешто из ње успјети извући", изјавио је хрватски министар одбране.

Додао је да ће се са "савезницима детаљно анализирати штa се све догађало".

"Јасно је да нисмо задовољни реакцијом земаља НАТО-а Мађарске и Румуније, које су пуно прије видјеле објекат и могле га уочити, али нису реагирале", истакао је Баножић.

Беспилотна летелица у четвртак се срушила и изазвала експлозију на Јаруну.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво