Читај ми!

Расправа у парламенту РС – Бањалука опет тестира Шмита, Сарајево тврди да је реч о кршењу Дејтона

Скупштина РС расправља о Нацрту закона о успостављању Високог судског и тужилачког савета на нивоу тог ентитета БиХ. У Бањалуци кажу да је враћање надлежности у области правосуђа у складу са Уставом и Дејтоном док из Сарајева траже санкције. Високи представник међународне заједнице Кристијан Шмит поручује да доношење закона неће проћи без озбиљних последица.

Нови закон предвиђа оснивање Високог судског и тужилачког већа Републике Српске. Оно ће именовати судије и тужиоце које је до сада именовао истоимени Савјет али на нивоу БиХ.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик тврди да је то тело отето РС.

Ми имамо право на ВСТС. "Чули смо и (Кристијана) Шмита који каже руши се договор од раније, али је заборавио да је тада прекршен Устав, то је било насиље високих представника", истиче Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оцењује да нико не може да искорачи и покуша бити реалан а да не буде нападнут из Сарајева.

"Шта они то бране и зашто потреба, шта бране од нас ако мисле да су они у праву. Дакле ово је вријеме за озбиљне разговоре", напомиње Цвијановићева.

Без подршке опозиције

Опозиционе партије у Српској неће подржати предлог владајуће већине која је такон упутила у скупштинску процедуру.

"Сматрамо да не треба на било који начин да будемо саучесници лоших, неквалитетних и неприпремљених потеза", каже председник СДС-а, Мирко Шаровић.

Према његовим речима, они служе једној политичкој опцији или једној коалицији како би придобили наклоност грађана. "Морамо имати снагу одупријети се таквим политикама".

СДА позива Шмита да реагује, Додик на хаје

У Сарајеву бошњачке странке траже санкције и тврде да је реч о кршењу Дејтона.

"Очекујемо да високи представник са ријечи пређе на дјела. Поздрављамо његову забринутост и директно упозорење да НСРС не иде у овом правцу, али очекујемо да након што се сједница заврши, санкционише оне који раде на кршењу Дејтона", каже Адил Османовић из СДА.

Додик понавља да РС неће прихватити ниједну Шмитову одлуку. Он је приватно лице. А то говори о томе да Муслимани очекују да увијек неко други за њих ради посао. То вријеме је прошло, изричит је Додик.

Како је Закон о враћању надлежности из области правосуђа пред посланицима у форми нацрта након усвајања иде у јавну расправу од три месеца.

Извесно је да ће кад закон буде усвојен у Скупштини Српске Бошњаци у Вијећу народа тај акт ће покушати да оспоре пред Уставним судом РС, а онда и БиХ.

Председник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Халил Лагумџија каже да је високи представник подржао његов став да ће бити касно када закон из Скупштине Српске ступи на снагу и да Шмит треба, не да га привремено суспендује, већ стави ван снаге.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво