Читај ми!

Аустријски ОРФ: Криза у БиХ ставља ЕУ на пробу

У дужем извештају посвећеном Босни и Херцеговини, аустријски ОРФ пише да "босанска криза ставља ЕУ на пробу". При томе се лаконски полази од тога да је избор који стоји пред БиХ или јединствена држава или рат.

Фаму да за БиХ "не постоји ништа између" шири високи представник Кристијан Шмит, па и ОРФ полази од такве дијагнозе. Текст се заснива на катастрофичним прогнозама високог представника.

Иако легитимитет његове функције, као и његов лично, није без остатка утврђен, Шмит о ситуацији на терену консеквентно говори у релацијама "или-или", или јединствена држава, или рат. Са таквим упозорењем се недавно обратио и ЕУ тражећи помоћ од Брисела за увођење санкција Републици Српској и/или њеном представнику у заједничком конфедеративном председништву Милораду Додику лично.

На Брисел, као и на европску јавност, Шмит врши притисак следећим типом реченица: "Како би се спречило да тренутно стање ескалира у рат, где ће стране у Босни пуцати једне на друге, морамо им поручити: Држава се не сме цепати и мора остати функционална".

Шмитов политички лобинг да ЕУ "мора" да реагује у име вишег циља, спречавања рата, остају у празном ако изостане подршка из Брисела. Због тога Шмит притиска ЕУ не би ли опоравио нарушени легитимитет функције високог представника четврт века после Дејтона.

"Немачку подршку већ има", пише ОРФ. Што се Аустрије тиче, она није сигурна.

ОРФ: "Министарство спољних послова не даје одговор на наше питање о томе да ли би Аустрија подржала ЕУ санкције против Додика. Једини одговор до сада је да Беч жели да види БиХ као јединствену државу, али државу која ће бити способна за живот и у којој ће се све националне групе пронаћи и бити задовољне".

Аустрија има снажне економске интересе на простору бивше Југославије, а по обиму је једна је од највећих држава-инвеститора на Западном Балкану, преноси ОРФ изјаву Марија Холцнера, директора Интернационалног института за упоредне економске студије (WIIW) са седиштем у Бечу.

Холцнер сумња да би ЕУ уопште могла да прогласи једногласне санкције. "Шмит је оптимиста по службеној дужности. Врло би ме чудило, кад би се ЕУ заиста ујединила око неког озбиљног система санкција према Додику", каже Холцнер за ОРФ.

Противници санкција Републици Српској или Додику седе и у ЕУ. Мађарска, Хрватска и Словенија се не би сложиле са Шмитовим захтевима, још мање с његовом дијагнозом "или јединство, или рат", сматра Холцнер.

Русија је део оног што се тренутно догађа у Републици Српској, али то не треба преувеличавати, каже Холцнер, "јер Москва само подиже општи ниво проблема за ЕУ, ништа више".

Уместо политике санкција, Холцнер позива Брисел "за више великодушности и иновативности у инвестицијама у све делове БиХ".

Директор бечког економског института залаже се за неку врсту новог Дејтона под модерацијом ЕУ, то јест преговоре Београда, Загреба, Брисела и све три стране у БиХ.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво