Читај ми!

Милановић: У случају сукоба у Украјини, повлачимо хрватске војнике

Председник Хрватске Зоран Милановић каже да Хрватска нема и неће имати ништа са кризом у Украјини и наглашава да ће у случају ескалације сукоба Русије и Украјине повући до последњег хрватског војника. Сматра да Украјини није место у НАТО.

На питање новинара како ће се Хрватска поставити у случају да дође до ескалације сукоба Русије и Украјине, Зоран Милановић је истакао да Хрватска нема ништа с тим.

"Гледам извештаје према којима НАТО појачава присутност и шаље некакве извидничке бродове. Ми с тим немамо ништа и нећемо имати ништа, то гарантујем. Нећемо слати никога, а уколико дође до ескалације, повући ћемо се до последњег хрватског војника", рекао је Милановић.

Сматра да сукоб нема везе са Русијом и Украјином, већ са динамиком америчке унутрашње политике и Џозефом Бајденом којег је, подсећа, подржао једини у Европи.

Ипак, истиче да по питању међународне безбедности види неконзистентност и опасно понашање.

"Ови догађаји се дешавају у предсобљу Москве, главног града Русије. Аранжман који ће водити рачуна о безбедносним интересима Русије се и те како мора наћи и наћи ће се. Начини и модалитети постоје да се Украјина сачува као читава држава или барем 99 одсто и да јој се економски помогне", сматра Милановић.

Каже да је нова америчка адиминистрација под притиском својих "јастребова", али и републиканаца, који су, како каже, до јуче оправдавали Трампову зихерашку политику према Москви, да се према Русији постави чврсто.

Милановић сматра и да је легално изабрани председника Украјине Виктор Јанукович, за којег каже да је "муљатор који је седео на три столице", свргнут 2014. године у државном удару који су подстицали Европска унија и Вашингтон, а што је, како каже, резултирало "окупацијом Крима".

"Суочени смо са озбиљном кризом иза које пре свега стоји динамика америчке унутрашње политике", истиче Милановић.

Наглашава да види начин да се Украјини угоди и да буде сигурна као Финска, Аустрија или Шведска и истиче да Украјини није место у НАТО-у.

"Што се тиче хрватске војске, ништа од тога. Хрватска неће у томе суделовати. Хрватска се од тога мора макнути као од пожара, неће бити ватрогасац", нагласио је Милановић одговарајући на питања новинара након посете фабрици "Краш", која слави 110 година постојања.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво