Читај ми!

Политичка сцена Црне Горе по систему: Сменом ћеш ме, сменом ћу те

У Скупштину Црне Горе стигао је још један захтев за смену – њеног председника Алексе Бечића. За почетак фебруара заказане су седнице на којима ће се расправљати о поверењу Влади, смени њеног потпредседника и скраћењу мандата парламента. Грађани и вечерас протестују јер страхују да ће бити изиграна њихова воља са избора 2020. Европа брине због све веће поларизације црногорског друштва.

Сменом ћеш ме, сменом ћу те - то је слика црногорске политичке сцене последњих дана. Изгласавање неповерења Влади тражи њен потпредседник Дритан Абазовић, и за то има подршку већине посланика – својих и опозиције.

Абазовићеву смену захтева његов шеф - Здравко Кривокапић. Ипак, упитно је да ли ће његов предлог добити довољну подршку да се нађе на дневном реду Скупштине.

"Ја мислим да је то још један у низу 'ајде да кажем контрадикторних потеза Здравка Кривокапића. Просто ако говоримо о овој политичкој кризи, њу одликује с једне стране недостатак визије одређених политичара којом би заштитили ову садашњу владајућу већину. Код господина Кривокапића видимо један политчки аматеризам који је довео до тога да имамо у исто време апеле за смену Абазовића, ванредне изборе итд", објашњава историчар Богдан Живковић.

Апел шаље и Демократски фронт. Од владајуће већине очекује да наредних дана разговара и приближи ставове. Јединствен став заузела је опозиција и зато аналитичари процењују да је епилог кризе у њеним рукама.

Андрија Мандић верује да су на потезу двојица лидера владајуће коалиције - Кривокапић и Абазовић.

"Мислимо да је најбоље решење да две сукобљене стране и обојица политичара поднесу оставку и омогуће парламентарној већини да не буде талац њиховог личног сукоба. Ми ћемо тражити одржавање ванредних парламентарних избора, да се на изборима разреши политичка криза и свакако желимо да те изборе припреми техничка влада која би завршила све оно што није урадила Влада Здравка Кривокапића кад је у питању изборна инфраструктура, а ту првенствено мислим на сређивање бирачког списка", сматра Мандић.

Повратак отписаног ДПС-а? 

Нови избори или реконструкција владе - два су могућа сценарија после заседања парламента у фербруару. У други не верује актуелни премијер. Позива се на Устав и тумачи да без избора нема новог мандатара.

"Члан 103 Устава Црне Горе, јасно дефинише да председник Црне Горе само након парламентарних избора, и нити једном више, има право да у року од 30 дана од дана конституисања Скупштине Црне Горе, може Скупштини предложити мандатара за састав Владе. Уколико би председник Црне Горе, након евентуалне оставке премијера или пада Владе, предложио Скупштини Црне Горе новог мандатара, недвосмислено би прекршио члан 103 Устава Црне Горе", истиче се у саопштењу Кабинета премијера Црне Горе.

А нови избори могли би да политичку сцену врате на старо и власт у руке ДПС-а Мила Ђукановића, кажу аналитичари. Трентуна дешавања и могући сценарио после избора стављају и у контекст страног утицаја.

"Није случајно да је овај цео план Абазовића коинцидирао са посетом Вашингтону. Овде јасно можемо видети да САД имају жељу да изолују ДФ од било какве могућности вођења власти и да вероватно њихова подршка стоји иза прећутног договора ДПС-а и УРА. Тако да, имајући то у виду, дакле јасно је да ДПС и са мањинском владом и са новим изборима може бити неке нове прозападне коалције у Црној Гори", каже Живковић.

Криза актуелне владе траје готово од њеног формирања крајем 2020. године. Кулминирала је летос када је кабинет Здравка Кривокапића остао без подршке Демократског фронта након изгласавања Резолуције о Сребреници и смене министра правде Владимира Лепосавића.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво