Читај ми!

Обележено 29 година од злочина над Србима у Скеланима

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос за 305 настрадалих Срба из овог места и околних села у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих је 69 убијено на данашњи дан 1993. године. Од 305 убијених Срба из Скелана и околних села у последњем рату више од половине су били цивили, жене, деце и старци.

Парастосу у Скеланима претходило је полагање цвећа и прислуживање свећа код споменика у оближњим селима Ћосићи и Калиманићи, чији су становници такође, убијени пре 29 година.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

"Намера им је била да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља – лупање крстова и надгробних споменика", преноси РТРС.

На данашњи дан 1993. године убијено је 69 становника овог краја, а две трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико деце и 15 жена.

Рањено је 165 мештана. Од 30 заробљених половина није преживела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо се још воде као нестали.

Из Скелана је данас поручено – док је Републике Српске и њених институција, овај злочин неће бити заборављен, а српски народ никад неће престати да тражи правду.

Изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић рекао је да је српски народ у Подрињу доживео страховита страдања у протеклом рату.

"Још је жалосније што су више од половине страдалих били цивили, а свијет никако то да схвати и да одбаци једнострану слику о рату у БиХ", рекао је Томић.

Он је изразио очекивање да ће правосуђе БиХ напокон почети да процесуира починиоце масовних злочина над Србима, јер је процентуално српски народ више страдао у Подрињу од бошњачког, имајући у виду предратни број становника.

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је да убиства српских цивила у Скеланима и околним селима показују да су муслиманске снаге имале јасну геноцидну намеру да униште све што је српско.

Илија Ивановић из села Ћосићи, који је рањен у нападу муслиманских снага, а потом и заробљен, каже да је преживео страховиту тортуру у сребреничким логорима у којима је преминула половина од 30 заробљених Срба.