Читај ми!

Хрватска упутила ноту БиХ због спомен-плоче мајору Тепићу

Хрватско Министарство спољних и европских послова упутило је протестну ноту ресорном Министарству БиХ поводом откривања спомен-плоче у Бањалуци мајору ЈНА Милану Тепићу, који је 1991. године разнео складиште оружја у Бјеловару.

Протестну ноту Министарству Босне и Херцеговине због откривања спомен-плоче мајору ЈНА Милану Тепићу у Бањалуци упутио је амбасадор Хрватске у Сарајеву, преноси ХРТ.

Хрватско Министарство спољних и европских послова наводи да је таква одлука Градске управе и градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића неприхватљива.

Из Министарства наводе да се том одлуком "велича терористички чин особе која је током великосрпске агресије на Републику Хрватску, у самоубилачкој акцији свесно узроковала смрт великог броја хрватских бранитеља и цивила, као и огромна материјална разарања града Бјеловара".

Наводи се и да се таквом одлуком градске власти Бањалуке без икакве сумње, како је речено "поистовјећују с том злочиначком великосрпском политиком".

"Уз то, овај неприхватљиви чин градских власти Бањалуке додатно нас удаљује од процеса изградње поверења и развоја добросуседских односа", стоји у саопштењу хрватског Министарства спољних послова.

Протестну ноту Министарству БиХ упутио је амбасадор Хрватске у Сарајеву.

"Једном људи дају реч, она остаје или се погази"

Спомен-плоча мајору Милану Тепићу откривена је пре два дана у Бањалуци, у улици која носи његово име.

Спомен-плочу су свечано открили градоначелник Драшко Станивуковић и Александар Тепић, син Милана Тепића.

Станивуковић је том приликом истакао да ће се о Тепићевом последњем дану причати док је српског народа, те да на његову херојску одлуку могу бити поносни сви војници, а на његову храброст читав наш народ.

Мајор Тепић (34) је током ратних дешавања дигао у ваздух себе и складиште муниције, јер није желео да оно падне у хрватске руке.

Тепићева последња реченица била је: "Једном људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко."

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије