Читај ми!

Савет Европе: Хрватски полицајци везане мигранте бацали у реку Корану

Комитет за превенцију тортуре Савета Европе (ЦПТ) позвао је Хрватску да предузме одлучне мере, заустави и истражи злостављања миграната од стране хрватске полиције.

У извештају се наводи да су представници Комитета били у посети Хрватској од 10. до 14. августа 2020. године, посебно дуж граничног подручја са БиХ, како би испитали понашање хрватске полиције, правне гаранције за мигранте, као и ефикасност механизама надзора и одговорности у случајевима наводне злоупотребе полицијских овлашћења.

У документованим сведочењима, објављеним у извештају ЦПТ, наводи се да су мигранте малтретирали хрватски полицајци, ударали их пендрецима, шутирали и шамарали.

Неколико миграната је изјавило да су их присиљавали да ходају боси кроз шуму до границе са БиХ и да су бацали "везане мигранате у реку Корану", која дели Хрватску од БиХ.

Неки мигранти су изјавили да су их у БиХ враћали "само у доњем вешу или голе", као и да су у њиховм правцу испаљивани хици из оружја.

"Упркос постојећим изазовима, Република Хрватска мора испунити своје обавезе у погледу људских права и третирати мигранте који улазе у земљу преко границе на хуман и достојанствен начин", наводи се у извештају.

Налази ЦПТ јасно показују да нису успостављени ни ефикасни механизми одговорности за идентификацију починилаца наводних злостављања, нити да постоје смернице Управе хрватске полиције о документовању оваквих операција.

Указује се да су представници Савета Европе имали потешкоће у сарадњи са хрватским надлежним органима, при чему су им достављане непотпуне информације, а били су и ометани од стране полицијских службеника у приступу документацији неопходној делегацији за обављање мандата Комитета и састављање извештаја.