Читај ми!

У Сарајеву славе Дан државности, у Бањалуци ни празника ни нерадног дана

У Федерацији БиХ славе Дан државности, док у Републици Српској не признају тај празник и поручују да на нивоу Босне и Херцеговине нису усаглашени државни празници. Данашњи дан - 25. новембар одабран је у помен на прво заседање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине (ЗАВНОБиХ) 1943. године у Мркоњић Граду, када је БиХ дефинисана као једна од шест република у тадашњој Југославији.

На улицама Бањалуке ни празника ни нерадног дана. Грађани кажу да су 25. новембар срушили они који га данас славе и то 1991. године прегласавањем Срба и Референдумом о независности Босне и Херцеговине. Слика из Сарајева другачија - одржава се низ свечаности за Дан државности.

Да је БиХ тренутно у највећој политичкој кризи, понавља хрватски члан Председништва Жељко Комшић.

"Нико, ни Додик ни Човић, ни Загреб ни Београд не могу БиХ ништа све док има довољан број људи који верују у ову земљу", каже Комшић.

Српски члан Предсендиштва БиХ Милорад Додик одговара да не напада никога.

"То је суштински погрешно, да он сматра да је БиХ његова и да је он нешто брани, он је безначајна политичка фиггура", каже Додик.

Бакир Изетбеговић одговорио је на питање да ли су политичари у БиХ ближе решењу кризе након касно синоћ одржаног састанка са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

"Био је успешан састанак утолико да се разговарало, да се не седи и ћути, да се покушају приближити ставови и мислим да сва тројица желимо да се ситуација разрјеши и криза превазиђе", истакао је Изетбеговић.

У Српској позитивним оцењују посету европског комесара за проширење Бањалуци, као и чињеницу да Кристијан Шмит није био на састанку у Сарајеву са Додиком, Човићем и Изетбеговићем.

У резиденцију Делегације Европске уније у Сарајеву ушао је тек пошто су сва тројица напустила зграду.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво