Читај ми!

Потоп у Сарајеву – Миљацка набујала, потопљене куће, колапс у саобраћају

Киша која пада већ два дана проузроковала је поплаве у Босни и Херцеговини, а водостај Миљацке у Сарајеву убрзано расте. Колапс у саобраћају због поплављених коловоза. Многа насеља су под водом и без струје. У општини Пале ванредна ситуација.

Киша која је падала током ноћи направила је велике проблеме у Кантону Сарајево. Читaoци портала Кликс јављају да су, због обилних падавина и изливања потока и речица, куће поплављене у многим местима у Сарајеву и околини.

Водостај Миљацке у Сарајеву убрзано расте, па се страхује да би рекла могла да се излије из корита у појединим деловима града уколико киша настави да пада, а према прогнозама метеоролога, падавине ће потрајати до недеље.

Проблеме су направиле и реке Жељезница и Тилава. Евакуација грађана је у току, а све расположиве јединице су на терену. Велика количина воде излила се у дворишта у насељима Рајловац, Отес, Влаково, Бутмир, Доњи Которац. 

У овим насељима грађани немају струје нити, како кажу, могућности да било шта санирају. Многима су угрожене и домаће животиње које узгајају.

У насељу Отес корисници старачких домова пребацују се на више спратове. 

Аваз пише да су у ватрогасној служби Кантона Сарајево рекли да су поплављене зграде и породичне куће, да су екипе на терену и да евакуишу људе. Угрожено је између 50 и 70 кућа. 

Река Жељезница поплавила је објекте који се налазе уз обалу у централном делу Илиџе. Проблема има и у општини Нови град.  

Кризни штаб општине Источна Илиџа издао је препоруку да се због поплава на подручју ове локалне заједнице деца не шаљу у вртиће и школе.  

Вода је и на главним, и на споредним саобраћајницама у Сарајеву, а тролејбуски саобраћај је обустављен. 

Излила се и река Босна, а на улицама има аутомобила који су се заглавили у води, наводи Аваз.

Због изливања воде и клизишта, обустављен је саобраћај на деоници Трново–Сарајево–Фоча. Алтернативни правац је преко Игмана.

Ванредно на Палама и у Трнову 

Након обилних падавина које су протекле ноћи и током поднева погодиле сарајевско-романијску регију, у Трнову и Палама проглашена је ванредна ситуација.

У Источној Илиџи, полицијски службеници због повећаних водотока који угрожавају објекте, регулишу саобраћај. Ангажоване су екипе Цивилне заштите, министарства унутрашњих послова и многобројно становништво који помаже у испумпавању воде, преноси РТРС.

Председник Владе Радован Вишковић хитно је наложио Цивилној заштити и свим расположивим службама, да буду на располагању општинама у источном делу Српске. 

На основу најновијих резултата прогнозираних модела, због обилних падавина на подручју Републике Српске у наредних 48 сати и даље постоји опасност појаве бујичних поплава, посебно у горњем и средњем делу слива реке Дрине, саопштено је из Вода Српске. 

"Потоци и бујичне воде су подивљали, активиране су и подземне воде и све то је у веома кратком периоду утицало на велики раст водостаја Паљанске и Мокрањске Миљацке, Праче, Репашнице и свих речних токова на подручју локалне заједнице", рекао је начелник Општине Пале Бошко Југовић.

Кризни штаб Општине Трново прогласио је ванредну ситуацију због незапамћених поплава које су услед обилних падавина задесиле ту општину, изјавио је начелник Трнова Драгомир Гаговић. 

Додаје да су све службе и механизација од синоћ на терену и чини се све да се заштите грађани и њихова имовина, преносе Независне.

Грађанима је саветовано да воду за пиће из градског водовода прокувају јер је због обилних падавина које трају већ 48 сати дошло до замућења. 

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се