Читај ми!

Врховни суд Хрватске потврдио казну Ђорђу Ркману од осам година затвора

Врховни суд Хрватске потврдио је казну од осам година затвора команданту тзв. шодоловачке групе Ђорђу Ркману за гранатирање цивилних циљева у Славонији 1991., али је уважио његов захтев да му се у казну урачуна и време проведено у екстрадиционом притвору, од априла 2018.

Ркману је са 18 суоптужених српских територијалаца, припадника шодоловачке групе, у претходном поступку суђено у одсуству, када је осуђен на 20 година.

Након што је 2018. по европском налогу за хапшење ухапшен у БиХ и изручен Хрватској, поступак је обновљен, а Ркман је од хапшења и изручења све време провео у затвору.

У обновљеном поступку тужилаштво је ублажило оптужницу која га терети да је 1991. као војни командант знао да њему подређени припадници тзв. територијалне одбране у више наврата пуцају из минобацача по околним местима.

Притом, наводи се у образложењу суда, "није предузета ниједна радња односно активност да се гађају војни циљеви, а избегавају цивилне жртве, као и да се не оштећују објекти који нису војног карактера".

Није, наводи се, ништа предузео ни да се починитељи оваквих противправних поступања у томе спрече, односно да им се на ефикасан начин то забрани".

У тим нападаима, додаје се, усмрћена су два цивила, двоје их је повређено и начињена је велика материјална штета на привредним и приватним објектима.

Суд је, указује се, имао у виду и олакшавајуће околности за осуђеног, а то је да није осуђиван и да је отац двоје деце, пренели су хрватски медији.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво