Читај ми!

Не смирује се бура у Председништву БиХ – Додик уз песму блокирао све одлуке

Како је и најавио крајем прошле недеље, Додик је данас на седници тројног Председништва Босне и Херцеговине блокирао све одлуке, а довео је и обећаног хармоникаша. И једно и друго изазвало је буру реакција, а Tужилаштво Босне и Херцеговине је формирало предмет против српског члана Председништва не наводећи конкретан разлог.

Још једна седница тројног Председништва, још једна блокада – српски члан Милорад Додик, гласао је против свих предложених одлука. Најспорнија тачка – уговор између Босне и Херцеговине и Исламске заједнице у тој држави.

"Чуо сам од господина Џаферовића и господина Комшића, који делују удружено на свим овим питањима, да је разлог зашто су они то ставили да је накнадно сад после 13, 14 или 15 година открили да је исламска заједница домицилна, а да су СПЦ и Ватикан страни субјекти. Што иде затим да каже да су Срби и Хрвати, католици и православци, овде странци, а да је једини фактор овде ислам", каже Додик.

Блокада рада институција Босне и Херцеговине траје више од три месеца, када је бивши Високи представник Валентин Инцко наметнуо закон о негирању геноцида. Његовог наследника Кристијана Шмита, Додик ни не признаје и не учествује у раду заједничких институција.

"Има једна знаковита промена у односу на досадашње понашање господина Додика, неке тачке за које јако заинтересиран, пристао је да не буду данас на дневном реду", каже Шефик Џаферовић, бошњачки члан Председништва Бих.

"То је његово уставно право, колико год нама ствари изгледале апсурдне. Тражио је да се са гласања скину тачке које се тичу финансијских средстава која су требала ићи за ентитете, да не би остали без тих средстава", истиче Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ.

У Уставу БиХ пише ако један од чланова Председништва покрене механизам заштите виталног националног интереса, што би у преводу значило вето, о оспореним одлукама коначну реч дају парламенти ентитета из којих је тај члан Председништва.

Од седнице је једино било бурније оно што јој је претходило – Додик је крајем прошле недеље најавио да ће у Председништву певати, те је данас у Сарајево дошао у пратњи хармоникаша.

"На мој позив дошао човек мој познаник из Бањалуке. Не видим ништа ненормално", поручио је Додик.

"Ја мислим да је себе понизио, искрено да вам кажем", истиче Комшић.

"Ја мислим да је то покушај да се понизи Председништво БиХ, који је завршио на самопонижавању", сматра Џаферовић.

Додик најављује да ће Скупштина Републике Српске усвојити законе којима ће вратити надлежности које има по Дејтонском споразуму

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво