Читај ми!

У Подгорици одржана девета Поворка поноса; Абазовић: Увек на страни угрожених

Девета Поворка поноса под слоганом "Љубав, људи" одржана је у Подгорици. Учесници Прајда прошетали су центром града, у присуству потпредседника црногорске владе Дритана Абазовић и градоначелника Подгорице Ивана Вуковића.

Учесници деветог Прајда који је одржан у Подгорици под слоганом "Љубав, људи" прошетали су улицама ужег центра града, након што су се претходно окупили испред споменика краљу Николи на булевару Светог Петра Цетињског.

Дуж трасе којом су учесници Поворке поноса прошли полиција је блокирала саобраћајнице.

Прајду су присуствовали потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић, градоначелник Подгорице Иван Вуковић, министар спољних послова Ђорђе Радуловић, министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, министар економског развоја Јаков Милатовић...

Дритан Абазовић је на Прајду истакао да је увек на страни људи који су угрожени.

"Коме год значи наша подршка, има је. Радује ме што више нема толико тензија, сазревамо као друштво. Желимо истинско демократско друштво. Усвајање закона о истополном партнерству битан је корак напред", рекао је Абазовић.

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић рекао је да су овакви дани нормална ствар за Црну Гору, која, како је рекао, не сме да робује никаквим фобијама, хомофобијама, ксенофобијама, црквеним фобијама или било каквим фобијама...

"Ми смо отворено друштво за све, све различитости треба да поштујемо, негујемо, то је наша снага. И ја сам поносан што сам из Црне Горе баш у оваквим данима", рекао је Спајић.

Позиви Влади и Скупштини да доврше започет посао

Данијел Калезић из организације "Квир Монтенегро" рекао је окупљенима да Закон о животном партнерству лица истог пола јесте почео са применом, али да 26 повезаних закона и подзаконских аката још нису допуњени.

"Ми позивамо и Владу и Скупштину да наставе тај процес и након два утврђена предлога измена и допуна Закона завршимо тај посао до краја како бисмо могли своја људска права да практитујемо несметано као сви остали људи у овој земљи", рекао је Калезић.

Истакао је да се други захтев односи се на транс заједницу и на несташицу хормоналне терапије која, како каже, траје више од годину дана.

"Трећи захтев односи се на наставак креирања и усвајања закона о родном идентитету на основу самоодређења. Тај процес је у току и ми као ЛГБТ заједница захтевамо да буде настављен", рекао је Калезић и истакао да захтевају и унапређење правосудне праксе у односу на говор мржње.

Како је најављено, вечерас ће бити организована Прајд журка.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво