Читај ми!

Димитров: Тешко је Бугарску сматрати пријатељском земљом

Довођење у питање језика суседне државе није пријатељски потез. Није пријатељска блокада нечега што је важно за људе у Македонији. Заиста, тешко је некога са таквим ставом звати пријатељем, рекао је заменик премијера Северне Македоније Никола Димитров Би-Би-Сију.

Македонски вицепремијер Никола Димитров критиковао је став Бугарске, која већ месецима блокира почетак преговора између Скопља и Европске уније, наводећи да је питање македонског језика ствар грађана Македоније, а не проблем друге државе.

"За Македонце у Македонији, македонски језик је матерњи. Ово је питање за људе који ту живе, а не проблем за друге државе и међународне организације", рекао је Димитров Би-Би-Сију.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно, питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је и Гоце Делчев.

Бугарска је једина земља која блокира почетак преговора Скопља са Европском унијом.

Такав став Бугарске је протеклих месеци наилазио на јасне осуде европских званичника, пре свега јер из изјава бугарских политичара није баш најјасније шта стварно желе.

Македонски премијер Зоран Заев и бугарски председник Румен Радев су о том проблему разговарали са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном, али серија сусрета није донела претерано чврсте резултате.

Радев је, ипак, рекао да две стране раде на формулисању заједничког протокола у шест тачака, чије се усвајање очекује наредног месеца. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво