Читај ми!

Годишњица злочина над Србима у Вариводама и Гошићу

У хрватским Вариводама и Гошићу Српско народно веће заједно са општином Кистање обележило je годишњицу злочина над српским цивилима, почињеним августа и септембра 1995. године у овим селима код Книна.

Комеморацији су присуствале породице жртава, као и специјални изасланик председника Србије Веран Матић, потпредседник хрватске Владе Борис Милошевић, амбасадори више европских земаља, као и САД и поједине невладине организације.

"Прошле године сам присуствовао веома важној комеморацији која је била увод у заједничке комеморације на местима страдања представника хрватске и српске заједнице. Заједништво је кључна реч за успостављање мира и обнову поверења. Овде сам да се у своје име и име председника Србије поклоним успомени на мештане Варивода, убијеним на данашњи дан пре 26 година и да са вама, члановима породица, и свима који чувају успомене на њихово страдање поделим своје најдубље саосећање", рекао је Матић.

У Вариводама је пре 26 година убијено десет српских цивила.

"Ово место симбол је убистава, палежи и пљачке која се догодила након 'Олује', симбол за цело подручје Книна. Зато се не сећамо само овде убијених, него свих који су убијени на многим другим местима. Готово да нема места где неко није убијен", додао је Матић.

Матић је, како је навео, дошао како би допринео обнови дијалога, успостављању бољих односа између Србије и Хрватске, али и ради унапређења сарадње у вези с несталима, те да се добију одговори зашто злочини на овом месту, али и другим местима, нису решени.

Милошевић је рекао да је дошао као изасланик премијера Андреја Пленковића у Вариводе.

"Овде се догодио тежак ратни злочин. Више од 50 дана након што се 'Олуја' завршила догодио се масакр за који није било повода да се догоди. Сви они који су тих дана остали у Вариводама на својим кућама су поставили беле крпе, што значи да нису представљали никакву опасност. Они су убијени у властитом дворишту, хицима у главу из непосредне близине, то није била борбена акција. Они нису били оружана сила, нису били непријатељска друга страна и то је најпознатији злочин после 'Олуј''", рекао је Милошевић.

Додао је да, иако је истрага покренута, још нема осумњичених, оптужених и осуђених, као и да се није дошло до истине и правде.

"Од 2012. подигнута је само једна ваљана оптужница за ратне злочине која је резултирала правосудном пресудом. То је поражавајуће. Изражавамо пијетет и за невине жртве хрватског народа, и њихове породице имају подршку у потрази за истину и правду. За велику већину жртава, нажалост, неће бити судске правде, али сваки ратни злочин мора да буде кажњен независно од националности", оценио је Милошевић.

Просечна старост жртава у Вариводама била је 67 година, док је у оближњем селу Гошић, где је 27. августа 1995. године убијено седам цивила српске националности, просечна старост била 70 година.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара