Читај ми!

Северна Македонија, друштво мртвих политичара

Покојни Борис Трајковски, Киро Глигоров и Никола Кљусев најпопуларнији су политичари у Северној Македонији у последњих тридесет година, показало је истраживање Фондације "Конрад Аденауер".

Борис Трајковски, који је погинуо 26. фебруара 2004. године у авионској несрећи недалеко од Мостара, најпопуларнији је политичар у Северној Македонији од када је та држава прогласила независност.

Одмах иза њега налазе се први македонски председник и "отац нације" Киро Глигоров и први премијер самосталне Македоније Никола Кљусев, са подршком 33 односно 21 одсто испитаника.

Нешто мање од половине грађана обухваћених истраживањем, односно 43 одсто, сматра да се Македонија, у претходних тридесет година, успешно развијала док свега 6,9 одсто мисли супротно.

Криминал, корупција, низак економски стандард и политичка нестабилност су, према мишљењу испитаника, били најнегативнији показатељи у претходне три деценије.

Проглашење независности је као најпозитивнији догађај оценило 15 одсто испитаника, испред евроинтеграција и напретка земље, са 6,3 и 2 одсто подршке. Чак 70 одсто испитаника није могло да се одлучи који је био најзначајнији позитивни помак у последњих тридесет година.

Сва тројица најпопуларнијих политичара за тридесет година независности Северне Македоније су мртва.

Глигоров, Трајковски, Кљусев

Први председник самосталне Републике Македоније и некадашњи члан Председништва СФРЈ Киро Глигоров умро је у јануару 2012. године.

За председника СР Македоније изабран је 27. јануара 1991, а после распада Југославије биран је за председника Републике Македоније у два мандата. Ту функцију напустио је 19. новембра 1999. године.

На Глигорова је 3. октобра 1995. године извршен атентат у центру Скопља када је тешко рањен и остао без једног ока. После више од 16 година македонске власти нису откриле ни починиоце ни налогодавце атентата.

Председник Борис Трајковски погинуо је 26. фебруара 2004. године у авионској несрећи недалеко од Мостара.

Авион је летео кроз густу маглу и обилну кишу, а затим се срушио на обронку планине у југоисточној Херцеговини. Нико од преосталих осам путника није преживео удар, који је летелицу разбио у три комада.

Комисија за испитивање узрока несреће закључила је да су авионску несрећу проузроковали пропуст посаде, лоше одржавање авиона и неповољни временски услови.

Био је један од кључних политичара у процесу који је уследио после сукоба у Македонији 2001. године.

Академик Никола Кљусев био је први премијер самосталне Македоније. Умро је 2008. године.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се