Читај ми!

У Беранама устоличење владике Методијa

У Манастиру Ђурђеви Ступови у Црној Гори у току је устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија. Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводи патријарх српски Порфирије.

Устоличењу присуствују премијер Здравко Кривокапић, министри Весна Братић, Милојко Спајић, Алексанадар Стијовић, Ратко Митровић. У Беранама су и функционери ДФ-а, Демократа, као и председници неких општина. Испред манастира Ђурђеви Ступови је и велики број верника.

Последњих 20 година владика Јоаникије водио је епархију будимљанско-никшићку. Из Манастира Ђурђеви Ступови отишао је на Цетиње. А управо из Цетињског манастира у Беране стигао је његов наследник владика Методије.

Последње три године био је еписког диоклијски и најближи сарадник митрополита Амфилохија, да би га сабор СПЦ у мају поставио на чело епархије са седиштем у Беранама.

Мада је његова породица пореклом са Жабљака, владика Методије је рођен у Сарајеву. Тамо је завршио основну и део средње школе, када се због рата породица преселила у Подгорицу.

Најпре је дипломирао економију на Универзитету у Подгорици, затим се замонашио у Цетињском манастиру.

Осим економије, завршио је основне и мастер студије богословије, а једно време провео и на Аристотеловом универзитету у Солуну.

Важи за неконвенционалног владику. Јаше коње, а као и митрополит Амфилохије често у руке узима гусле. Ипак, најнеобичнији хоби владике Методија је падобранство. На друштвеним мрежама недавно се појавио један од његових скокова у околини Никшића.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара