Читај ми!

Патријарх поручио у Беранама: СПЦ има само једну стратегију и политику – бити једно са читавим светом

Патријарх српски Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије стигли су у Манастир Ђурђеви ступови у Црној Гори, како би присуствовали сутрашњем устоличењу владике будимљанско-никшићког Методија. СПЦ има само једну стратегију, политику, животни став и оријентир, а то је бити једно са Богом читавим својим бићем, али у Богу и са Богом тежити и чинити све да будемо једно са другима у породици, комшијама, суграђанима и рођацима, а онда и са другим народима, бити једно са читавим светом, поручио је патријарх српски Порфирије.

Српска православна црква има само једну стратегију, политику, животни став и оријентир, а то је бити једно са Богом читавим својим бићем, али у Богу и са Богом тежити и чинити све да будемо једно са другима у породици, комшијама, суграђанима и рођацима, а онда и са другим народима, бити једно са читавим светом, поручио је вечерас патријарх српски Порфирије.

Патријарх је у беседи након вечерње литургије у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама, у Црној Гори, поручио да овај скуп показује пуноћу наше Цркве, јединство и љубав која не може бити омеђена никаквим међама и државним границама.

"Као што не постоји граница између овог и оног света, тако и овде истинску љубав не може зауставити никаква граница ма ко да ју је поставио", навео је патријарх.

Поручио је и да Цркву не можемо поистовећивати ни са једном државном границом.

"Нема у Цркви границе између неба и земље и границе Цркве се не могу мењати када се мењају границе држава", навео је патријарх и истакао да Цркву не интересује да ли се нека држава смањила или увећала.

Казао је да не постоји сила овог света која може променити устројство цркве, а наша је, казао је, Српска православна црква, аутокефална и има своју канонску јурисдикцију.

"Наша Црква је као аутокефална у јединству са свим помесним православним цквама и припада једној Светој саборној апостолској православној Цркви", казао је патријарх.

Рекао је и да СПЦ нема ништа против, напротив, да свако организује молитвене заједнице, ако им то одговара, али само под условом да не угрожава било кога и елементарно људско достојанство.

Истакао је, међутим, да било која молитвена заједница тако организована не може бити у јединству са пуноћом васељенског православља и као таква не може украсти идентитет православној цркви, која има своју канонску јурисдикцију на овим просторим.

"Ову истину може да разуме само онај који је чистог срца и који је у јединству са Христом", поручио је патријарх Порфирије.

Онај коме су, како је рекао, чула обамрла не може да појми колики је непријатељ самоме себи.

Такве, поручио је, позивамо да буду међу нама, да их прихватимо као браћу најрођенију јер они и јесу наша браћа.

Патријарх је позвао окупљене да са другима не опште језиком мржње.

Ми се, рекао је, морамо борити љубављу и цитирао патријарха Павла, који је говорио: "Ко победи себе, тај је победио свет, ко победи егоизам, самољубље и лаж у себи, тај је победио читав свет."

"У Христовој цркви нема Срба, Црногораца, Грка и Јевреја, Албанца и Хрвата... Припадамо једном народу упознајући најпре себе... Онај ко не зна себе, напросто не може упознати никога нити волети себе", поручио је патријарх.

Митрополит Јоаникије: Патријарх нам је донео благослов, мир и помирење

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије поздравио је у Манастиру Ђурђеви ступови патријарха српског Порфирија и поручио да га благословени народ Епархије будмљинско-никшићке дочекује с радошћу и жељом да га загрли с љубављу и оданошћу.

"Ви наша светости настављате дело Светог Саве да дате нови замах обнови ове Епископије и духовној и градитељској и свакој другој. Ви нам доносите и благослов и мир и помирење, јер вршите службу Божју која је служба помирења, прво да се измиримо са Богом, са својом савешћу, а онда као печат свега – једни с другима", навео је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Све то, додао је, да бисмо превазишли наше поделе, раздоре и расколе, да препознамо једни друге као браћу по Христу.

"Нека ваш долазак буде благословен и нека буде срећно и благословено устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија", поручио је митрополит Јоаникије и позвао патријарха Порфирија да благослови присутне.

Пожелевши патријарху добродошлицу, Јоаникије је рекао и да патријарх у име Христово води цео српски православни народ и све народе у јурисдикцији Српске православне цркве.

"Ви идете стопама Христовим и стопама вашег претходника Светог Саве, првог српског архиепископа, који је овде (у Манастиру Ђурђеви ступови) пре пуних осам векова устоличио првог епископа будмљанског", рекао је, између осталог митрополит Јоаникије.

Опширно је говорио о историјату Манастира Ђурђеви ступови и поручио да је "ова светиња и народ који се око ње окупљао чувао веру и огањ, живе православне исконске хришћанске вере".

Рекао је и да је након периода "комунистичког безбожја", патријарх Павле на иницијативу митрополита Амфилохија благословио обнову ове епископије пре 20 година. "И ево, као што видите, она је обновљена и обједињена око светиње и око других светиња и показала да је остала верна Христу Богу и Светом Сави и својим светињама у свим најтежим временима", навео је митрополит.

Све спремно за устоличење владике Методија

У Беранама је све спремно за сутрашње устоличење владике будимљанско-никшичког Методија.

Владика пакрачко-славонски Јован Ћулибрк спустио се падобраном у Манастир Ђурђеви ступови. 

Свечани чин устоличења владике Методија предводиће патријарх Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Устоличење ће бити обављено у порти манастира, и за ту прилику су постављене главна бина, бина за новинаре, као и трибина за високе званице.

Постављена су и три велика видео-бима, на којима ће посетиоци са платоа преко пута манастира моћи да прате овај догађај.

За данашњи и сутрашњи програм влада велико интересовање, а већ десетак дана су резервисани сви хотелски капацитети у Беранама и околини, док многи који дођу са стране смештај налазе код Беранаца. Сутрашња церемонија устоличења биће директно преношена.

Улице куда ће се пролазити уређене су, а на путу поред аутобуске станице постављен је велики билборд са ликом патријарха Порфирија и епископа Методија.

У центру Берана, у Цркви преображења Господњег, јутрос је литургију служио владика пакрачко-славонски Јован Ћулибрк, уз саслужење свештенства и присуство великог броја верника.

Епархија будимљанско-никшићка позвала је верни народ да присуствује устоличењу новоизабраног епископа Методија.