Читај ми!

Шмит: Неће доћи до централизације БиХ на путу ка ЕУ

Високи међународни представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит каже да на путу према Европској унији неће доћи до централизације БиХ.

Кристијан Шмит је у интервјуу за БН телевизију из Бијељине, упитан о страховању од унитаризације Босне и Херцеговине (БиХ), рекао да се то неће догодити за време његовог мандата, пренела је Хина.

"Та забринутост грађана није оправдана и до тога неће доћи. Ја имам разумевања за регионалне посебности и оне се морају поштовати", рекао је Шмит.

Подсетио је да долази из Баварске у Немачкој где су та права посебно истакнута.

"Као Баварац знам јако добро да се у савезној држави могу давати и гарантовати права савезним покрајинама, на пример као што је то случај у Немачкој или у ентитетима у БиХ", навео је немачки политицар кој је на челу међународне управе у БиХ.

Истакао је да је важно да земља настави да спроводи реформе на путу од Дејтона према Бриселу наводећи да важну улогу у том процесу имају Хрватска, Србија и Турска, али и ЕУ и међународна заједница.

"Хрватска, Србија и Турска у свим овим процесима играју важну улогу. Али, ипак ће ствари остати при томе да Европска унија и међународна заједница на основу Дејтонског споразума играју важну улогу. Пут БиХ води од Дејтона ка Бриселу. Ако ће ове три земље то подржати ја ћу бити задовољан", рекао је Шмит.

Потврдио је да му на располагању стоје широка "бонска овлашћења" која подразумевају и могућност да високи међународни представник смјењује политичаре или пак намеће законе и одлуке.

Притом је одбацио могућност да смењује политичаре због умешаности у корупцију.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво