Читај ми!

Тужилаштво БиХ: За ухапшеног Врања донесена наредба о неспровођењу истраге

Тужилаштво БиХ саопштило је да је по наредби из децембра 2018. обустављена истрага против Едина Врања, који је у недељу ухапшен на Граничном прелазу Увац. Из Министарства спољних послова су најавили да ће преко Амбасаде БиХ у Београду тражити разговор са поступајућим тужиоцем о овом случају.

Из Тужилаштво БиХ кажу да су за хапшење Врања сазнали из медија и да до данас нису добили никакву информацију о томе.

"Тужилаштво БиХ поступало је на основу пријаве достављене од надлежних полицијских органа, против више особа, која се односи на наводе о ратним злочинима, почињеним над жртвама српске националности у згради ЗОИЛ-а у Горажду, 1993. и 1994. године", наведено је у саопштењу.

У том предмету је, наводе, подигнута оптужница против више особа и суђење је у току, док је у односу на пријављеног Едина Врања и још неколико особа, 26. децембра 2018, донесена наредба о неспровођењу истраге, на коју, како кажу, није био изјављен приговор.

Наводе и да су према Тужилаштву Србије упутили хитан упит, којим су затражене детаљне информације о хапшењу Врања.

Београдски адвокат ухапшеног Борис Ј. Зорко рекао је за портал сарајевског Аваза да не може детаљније да коментарише случај, али да се очекује да у току дана буде више информација или у каснијој фази поступка.

"Све што бих сада рекао, не би било корисно. Очекује се сада даља процедура и даље поступање по ЗКП-у и његово пребацивање у Тужилаштво у Београду. Ништа друго не могу да коментаришем", рекао је Зорко.

Министарство спољних послова БиХ, односно, амбасада БиХ у Београду примила је службену информацију о хапшењу Врања и затражила је од од надлежних органа да га представник амбасаде БиХ посети и понуди правну помоћ и заштиту.

Амбасада БиХ у Србији затражиће и састанак с поступајућим тужиоцем у овом предмету.

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић саопштила је у недељу да је Србији упућена нота због хапшења Врања. 

Един Врањо је ухапшен у недељу на Граничном прелазу Увац, а за њим је била расписана полицијска потрага због постојања основа сумње да је извршио кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника.

Терети се да је у периоду од јануара 1993. до октобра 1994. године као иследник у логору у Горажду учествовао у малтретирању и пребијању ратних заробљеника српске националности који су били припадници Војске Републике Српске.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи