Читај ми!

Митрополит Јоаникије: Требаће нам доста времена да превазиђемо поделе

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је, после устоличења у Цетињском манастиру, да се на Цетињу могло видети доста подела које су, како каже, вештачки изазване.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је данас да ће нам "требати доста времена да превазиђемо ове подјеле".

Јоаникије је, након што је устоличен у Цетињском манастиру, казао да се на Цетињу могло видети доста подела које су, како каже, вештачки изазване.

"Ми смо чинили све да их не буде, али требаће нам доста времена", навео је митрополит.

"Вашим доласком и дијелећи забринутост показали сте велику љубав према цијелом народу Црне Горе", навео је Јоаникије у обраћању патријарху српском Порфирију.

Митрополит је поручио и да неће причати о мукама, већ ће, како каже, заблагодарити Богу, једином истинитом творцу свега видљивог и невидљивог.

Према његовим речима, Митрополија црногорско-приморска била је и остала један од најјачих стубова у великој одуховљеној грађевини СПЦ кроз целу њену историју.

"Заблистала је светошћу њених архијереја, лепотом њених светиња и непрекидног уметничког стварања", рекао је устоличени митрополит Јоаникије.

Нисам дошао да ми служе, него да служим", рекао је Јоаникије. У говору је поменуо претходне црногорске митрополите, са највећим нагласком на вишедеценијског митрополита Амфилохија.

Биографија митрополита Јоаникија

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Мићовић) рођен је 20. априла 1959. у Велимљу (Бањани).

Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Замонашио се у манастиру Ћелија пиперска 1990. године, a 1995. постављен је за в. д. ректора Цетињске богословије.

За викарног епископа будимљанског изабрао га је Свети архијерејски сабор на редовном заседању 1999. године. Хиротонисао га је на Цетињу у чин епископа патријарх српски Господин Павле, уз саслужење митрополита Амфилохија и још 12 архијереја, 3. јуна 1999. године.

Свети архијерејски сабор СПЦ на мајском заседању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са седиштем у Ђурђевим ступовима и за њеног администратора поставио је викарног епископа будимљанског Јоаникија.

Свети архијерејски сабор на мајском заседању 2002. године изабрао га је за епископа будимљанско-никшићког.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког, епископ Јоаникије покренуо је у повереној му Епархији обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина завршене и освештане.

До сада је био члан Светог архијерејског синода Српске православне цркве у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво