Месић у кондиционалу

Стјепан Месић објашњава најаве слања хрватске војске у БиХ ако Република Српска распише референдум о отцепљењу. "Формулисано у кондиционалу" и "у неформалном разговору са новинарима". Римац помилован без сагласности министарства правде.

Кабинет председника Хрватске Стјепана Месића одбацио је као "неутемељена и нервозна реаговања у Хрватској и региону" на Месићеву изјаву о слању хрватске војске у БиХ ако Република Српска распише референдум о отцепљењу, тврдећи да је он ту изјаву "формулисао у кондиционалу" и то "у неформалном разговору са новинарима".

"Дакле, спекулисао је о нечему што би се могло десити кад би се десило нешто друго - конкретно отцепљење РС од независне и међународно признате Босне и Херцеговине и њено припојење Србији", наводи се у саопштењу Месићевог кабинета.

"У основи, председникове речи треба схватити као радикално формулисано упозорење да свет не би смео да затвара очи пред политиком премијера Републике Српске Милорада Додика и могућим ефектима те политике, као што је предуго затварао очи пред политиком Слободана Милошевића која је довела до дезинтеграције бивше Југославије у крвавим ратовима", наводи се у саопштењу.

"У исто време Месић је желео крајње јасно да каже да би распад Хрватској суседне и пријатељске БиХ за њу био апсолутно неприхватљив", истичу у кабинету.

Месић је 18. јануара рекао да би у случају расписивања референдума о самосталности РС одмах војно интервенисао, како би хрватска војска прекидањем коридора у Босанској посавини онеспособила Републику Српску.

Тврди се и да је Месић "свестан чињенице да само Хрватски сабор може да одлучи о ангажовању оружаних снага, што никад и ни на који начин није доводио у питање".

Што се тиче стабилности и нормализовања прилика у региону, у кабинету истичу да је напредак који је постигнут у протеклој деценији у добром делу и резултат доследних напора председника Месића.

"На жалост, ти напори у последње време не наилазе на одјек код неких од оних који су у њима природни партнери и који сада, без икакве стварне основе, желе оптужити Хрватску и њеног председника као оне који доводе у питање или угрожавају безбедност у југоисточној Европи", закључује се у саопштењу.

Министарство правде против помиловања Римца

Осим ове спорне изјаве, и Месићева одлука да помилује Синишу Римца, осуђеног за злочин у Пакрачкој Пољани и једног од убица загребачке породице Зец, изазвала је жестоке реакције Београда, али и јавности у Хрватској.

Месић је одлуку донео без сагласности хрватског Министарства правде, које је саопштило да "Римац није особа коју би требало помиловати".

Представница Министарства правосуђа пред Комисијом за помиловање председника Републике детаљно је изнела разлоге зашто не би требало помиловати Римца, пренео је "Јутарњи лист".

Аргументи су се односили на мучан утисак који ће Римчево помиловање оставити у јавности зато што је хрватски правни систем Римца и остале припаднике Мерчепове групе, учеснике једног од најстравичнијих ратних злочина почињених са хрватске стране, већ једном помиловао ослободивши их одговорности за тај стравичан злочин због "процедуралног пропуста", пише лист.

Иако је мишљење Министарства правосуђа у поступку председничког помиловања важно, није и обавезујуће, па се петочлана председникова Комисија за помиловање оглушила о аргументе министарства и једногласно донела одлуку да је Римац заслужио да му се казна за убиство Александра Саше Антића у Пакрачкој Пољани са осам смањи на седам година.

Према оцени посматрача, суђење за Пакрачку Пољану имало је све елементе судске фарсе, од оптужнице до пресуде која је у последњи час пооштрена како би се спасио углед суда, пише загребачки дневник.

Иако је у Пакрачкој Пољани мучено и десетине цивила српске националности, Римац и остали оптужени осуђени су само за убиство Александра Саше Антића, једног од припадника Мерчепове групе, за "противправно лишавање слободе" и "противправно стицање имовинске користи".

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара