Читај ми!

Кривокапић: Цетињски манастир је место митрополита, зашто би се ишло у Подгорицу

Премијер Здравко Kривокапић рекао је да ће наредних дана имати најоптималнију одлуку о најављеном устоличењу митроплита црногорско-приморског Јоаникија, а која треба да буде у корист свих грађана. Право избора устоличења није у надлежности нити Владе, нити Скупштине, нити Савета за одбрану и безбедност. То је искључиво и само право онога који треба то да одради, а то је митрополит и Митрополија црногорско-приморска, казао је Kривокапић.

Премијер је то саопштио новинарима у Никшићу, одговарајући на питање како коментарише изјаву председника Скупштинског одбора за безбедност Милана Kнежевића који је казао да ће се у наредним данима одлучити хоће ли устоличење бити у Подгорици или на Цетињу и да би о томе требало да одлучује и Савет чији је члан, осим премијера и предсједник државе, преноси РТЦГ.

"Та сазнања да неко може да мијења мјесто и локацију су за мене изнанеђење, али у сваком случају треба све преиспитати", казао је премијер.

Кривокапић је рекао да црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир место митрополита.

"Зашто би сад неко ишао у Подгорицу? Ако би ишао у Подгорицу, сјутра би требало да иде можда ван Црне Горе. Мјера нашег живота је поштовање једних других и живота заједно. Ми немамо другог простора. Можда неко има, али ја немам резевну варијанту. Моја варијанта је Црна Гора. Сваки пут када се ујутро пробудим прва помисао ми је Црна Гора. Није ми помисао моја породица, него Црна Гора и све породице у њој", казао је Kривокапић данас у Никшићу где борави у радној посети.

Премијер Црне Горе је оценио да се чини да су неки кренули у неке токове који нису за демократију баш препознатљиви, због дивне слободе која је добијена променом власти.

"То значи да немате толеранције, ни разумијевања за друге, као ни заједништва као вриједности коју дијелимо. У Црној Гори се све мора дешавати без насиља и то није њен проблем већ оних који желе да још једном недемократским средствима поврате власт", рекао је Kривокапић.

У то су, како је оценио, укључене и организоване криминалне групе којима су "пипци сада једним дијелом ускраћени".

Kривокапић је указао да треба водити рачуна шта се "иза тога свега ваља", незадовољство оних који су изгубили власт, а можда и неких других који нису успели да у новој власти остваре оно што су наумили.

"Та два незадовољства се преламају кроз тај дивни чин који треба да буде радост свих нас и понекад ме чуди што вјерски поглавари других вјерских заједница у Црној Гори не реагују онако како би требали, да искажу свој став по овом питању. Дешавала су се устоличења и бискупа и надбискупа, па то није представљало проблем", рекао је Kривокапић.

Председник црногорске владе је оценио да треба да се окрене раду, новим инвестицијама, а не да се тражи нешто што нас раздоваја, јер у том случају никада неће доћи до помирења које је неопходно цијелој Црној Гори.

"Забрињава што су свима, почев од мене, уста пута Европске уније, а када треба да се нешто уради сви се спотакнемо. Зашто би неко устоличење претварало тај догађај у антидемократски приступ", запитао је Kривокапић.

Позвао је да се дозволи Цркви да ради свој посао и казао да се зна шта је мјера односа канонске Цркве и грађана, и верујућих који треба да имају право да испоштују свог митропоита.

Kривокапић је оценио да се болују дечије болести које ће се преболети и казао да он никога није дијелио, јер нема никог у Црној Гори кога не воли.

Позвао је све да поштују једни друге, јер је то предуслов помирења.

"Kако да се поштујемо када једна страна хоће да вас протјера из Цетиња, иако црквени великодостојници знају да је тај град мјесто митрополита. А сјутра из Подгорице треба да се тражи да се иде можда ван Црне Горе, коју бескрајно волим" рекао је Kривокапић.

Поднијећу кривичну пријаву против Вељовића

Премијер је најавио да ће лично као грађанин поднети кривичну пријаву против саветника за безбједност црногорског предсједника Веселина Вељовића.

"Такви наступи као његови су у претходном периоду завршавали врло драстичним елементима и брзим реакцијама Тужилаштва. Он је исказао нешто што у сваком случају не би требао да ради као јавни функционер", рекао је Kривокапић.

Навео је пример разрешења министра Владимира Лепосавића и оценио да је то иста аналогија, без разлике.

"Ово је позивање на отпор, а зна се како је то Законом дефинисано и очекујем да ће Тужилаштво да ради свој посао, као што га је радило у претходном периоду против неистомишљеника. Правда мора да закуца на сва врата оних који су се огријешили о закон и због тога ћу као грађанин да поднесем кривичну пријаву, јер је о грађанска обавеза свих нас", рекао је Kривокапић.

Црна Гора, како је казао, вапи за променом у правосуђу.

"А Тужилаштво је тачка одакле све креће и прва промјена мора да крене избором доказаног, компетентног човјека који то може да изнесе, а не који је политички подобан", рекао је премијер.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара