Читај ми!

Више од 150 пожара букти Грчком – шест области стављено под високи степен узбуне, страдале две особе

Две особе су погинуле, а двадесет је повређено у пожарима који данима бесне у Грчкој. Шест области стављено је у стање приправности због неконтролисаних пожара који су се проширили Грчком.

Страдали су ватрогасац волонтер, на којег је пао електрични стуб  у предграђу Атине, и председник Привредне коморе Атине Константинос Михалос који је пронађен без свести у фабрици где је избио пожар.

Најмање још двадесет особа, укључујући и четири ватрогасца, хоспитализовано је због повреда. Два ватрогасца су на интензивној нези у Атини, док су друга двојица задобила лакше опекотине.

Шест области стављено је у стање приправности због неконтролисаних пожара који су се проширили Грчком.

Ватрогасци се тренутно боре са 154 пожара широм земље које распирује ветар, а најтежа ситуација је северно од Атине где се због јаког ваздушног струјања ватра тешко гаси. Више хиљада људи је евакуисано из својих домова, ватра је уништила куће, аутомобиле и канцеларије компанија.

Тешко је и на острву Евијa и у областима близу древне Олимпије.

Издато је више налога за евакуацију становништва на десетине села на копну и оближњег острва Евијиа, као и насеља на периферији Атине у којима је ватра уништила шуме и куће у правцу језера Маратон, најважнијег резервоара воде у главном граду.

Променљиви ветрови у петак поподне проузроковали су да су пожари изван Атине и Евије више пута мењали правац, у неким случајевима враћајући претње подручјима која су замало избегла уништење раније ове недеље.

На Евији је обалска стража преко ноћи и у петак извела велику операцију за евакуацију стотина становника и туриста морем, користећи патролне чамце, рибарске бродове и друга приватна пловила.

Нова наредба о евакуацији морем издата је касно у петак за село Лимни, које је првобитно било поштеђено од пожара, и тамо су становници позвани да крену према луци како би се укрцали на трајект.

Обалска стража је саопштила да је 668 особа евакуисано са плажа на североистоку Евије до јуче поподне након што је пожар пресекао све остале начине транспорта, а брод обалске страже такође је спасио још 10 људи заробљених на плажи због другог пожара у близини града Гито у јужном Пелопонезу.

Грчки и европски званичници наводе да су климатске промене одговорне за више пожара у јужној Европи, од јужне Италије до Балкана, Грчке и Турске.

"Ако неки људи и даље сумњају да су климатске промене стварне, нека дођу и виде интензитет феномена овде", рекао је грчки премијер Киријакос Мицотакис. 

У Грчкој траје најдужи топлотни талас у последње три деценије, са температурама које су скочиле на 45 степени.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво