Читај ми!

Грчка четврти дан у борби са пожарима – туристи из Србије нису угрожени

Грчка је већ четврти дан у борби са пожарима. Сви грађани и туристи добили су СМС упозорење да избегавају акције које могу да изазову пожар. Десетине градова и села је евакуисано, од периферије Атине до острва Евија и на Пелопонезу. Напоре спасилаца отежавају јак ветар и висока температура. Конзул Србије у Атини Милан Вукосављевић каже да је српских туриста највише на Евији, и да нико није угрожен ни евакуисан.

Власти у Грчкој наредиле су евакуацију становника села у срцу античке Олимпије на западу Пелопонеза. Пожари који данима бесне уништили су хектаре шуме и бројне објекте. Војска је удвостручила напоре, а многи довољно снажни мештани, остали су да помогну.

"Да одем? А где то? Да оставим кућу да изгори? Жене, старци и деца су се евакуисали, а ми остајемо да се боримо. Ништа није остало, овце, козе, маслине, све је нестало'', каже један од мештана.

Више од 150 пожара букнуло је од уторка, од периферије Атине до острва Евије. Премијер Мицотакис упозорава да најгоре тек долази.

"Данас очекујемо јаке западне ветрове у многим деловима земље. Такви услови без преседана прате талас врелине који трпимо данима, и који је Грчку претворио у буре барута. Шест региона укључујући Атику, у статусу су црвеног метео-аларма. Будите јако опрезни", поручио је Мицотакис. 

У Амбасади Србије у Грчкој, уверавају да су српски туристи безбедни.

"Наших туриста је највише на Евији. Како сам сазнао, отприлике, између осамсто и хиљаду људи. Углавном су дошли у организацији агенција и долазе аутобуским превозом. Јуче су дошла два нова аутобуса, прекјуче исто, смене иду нормално, нико није угрожен и нико није евакуисан – део где се туристи налазе, где туристи одседају није у опасности", каже конзул Србије у Атини Милан Вукосављевић.

Додаје да је јуча била велика акција око Едипсоса, главног града на Евији, где је сечено дрвеће и копан ровови да ватра не би дошла ближе граду.

"Чуо сам се и са нашим људима са Родоса, јер је тамо пре пар дана била велика ватра, озбиљан пожар, кажу, међутим, да је тај велики пожар угашен. Појављују се негде мањи пожари, они су стално на опрезу, али нико од туриста ни страних ни наших није за сада угрожен", истиче Милан Вукосављевић.

За данас је у угроженим регионима најављена температура од 40 степени. Локалне власти упозоравају на ширење пожара.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво