Читај ми!

Пленковић у Книну: Никоме нећемо допустити да доводи у питање "одбрамбени карактер Олује"

За Србе су ово дани туге, у Хрватској се "Олуја" слави као Дан победе и домовинске захвалности и као Дан хрватских бранитеља. Централна свечаност је у Книну, у присуству државног врха, али ове године без представника српске националне мањине.

И ова годишњица војно-полицијске акције "Олуја" у Хрватској се славила уз заставе, војнике, удружења ветерана и штандове и комплетан државни врх. Са говорнице, поруке су упућене ветеранима, домаћој јавности, суседним државама укључујући и Србију. Од хрватског председника стижу и речи осуде за конкретне злочине против српских цивила.

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је окупљенима да су убијани грађани и хрватске и српске националности.

"Ту преко брда у Оклају убијани су на својим кућним праговима бабе и дједови, људи који су имали наивну вјеру да могу остати на свом прагу, убијени су. Изневјерено је темељно људско повјерење, ради се о десецима људи. И то заслужује пијетет", навео је Милановић.

Са друге стране, одговарајући на тврдње Београда од двеста хиљада протераних и две хиљаде убијених, хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је да неће допустити да се "одбрамбени карактер 'Олује' доведе у питање".

"Великодушност у победи не значи да ћемо икада икоме допустити да се доводи у питање обрамбени карактер 'Олује'. То је порука сусједној земљи Србији која 'треба напустити јалову реторику прошлости и окренути се политици помирења и будућности'", додао је Пленковић.

Прослава је протекла без присуства представника српске мањине, за разлику од прошле године, када је уз хрватске званичнике стајао и Борис Милошевић, председник Српског народног вијећа и потпредсдник хрватске владе.

Книнске улице данас избегавају Срби који овде живе или су дошли на одмор. Они су помен страдалим и прогнаним дали у среду у православним храмовима широм Хрватске.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи