Читај ми!

Додик: БиХ нема високог представника, Шмит се лажно представља

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТРС да БиХ нема високог представника и да се Кристијан Шмит лажно представља, због чега није ни присуствовао данашњем састанку с њим у Сарајеву.

Милорад Додик каже да је Шмит неизабрани странац који се лажно представља да је високи представник без мандата страна потписница Анекса 10 који уводи високог представника кроз дејтонски систем у БиХ.

Подсетио је да високог представника нема у општим одредбама Дејтонског споразума нити у Уставу БиХ, односно Анексу 4, нити у било којем другом анексу.

Кристијан Шмит састао се у Сарајеву с председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем и бошњачким чланом Шефиком Џаферовићем, након чега је поручио да ће искористити сву снагу да земљу повуче ка Европској унији, а пре тога да створи дијалог и нормално окружење у БиХ. 

Додик каже да нема обавезу да буде у Председништву БиХ и да се састане са Шмитом. 

"Ми хоћемо да се он идентификује, онда ћемо моћи да кажемо "е сад можемо или не можемо разговарати с тобом у некој форми, ето ти си изасланик САД и Њемачке, напишите да јесте тако, али ниси високи представник" рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Додик оцењује да је Шмит нелегитимно изабран за високог представника како би у БиХ створио што гору ситуацију и да би људи наставили да напуштају ове просторе.

"Његова прича је да је дошао да заустави одлазак људи. Па он је и постављен да би људи одлазили. Вама требају људи и хоћете да направите овдје што гору ситуацију - зато и намећете законе - да би била што гора ситуација и охрабрили се људи да одлазе у Њемачку и тамо буду мануелна радна снага", рекао је Додик.

Додик истиче да Република Српска својим потезима ништа не опструише, јер њени политички представници нису изашли из органа БиХ, већ су навели да неће одлучивати у органима БиХ.

Он каже да се проблематизује Република Српска и поред чињенице да Федерација БиХ нема изабрану Владу три године и да у том ентитету не може ништа да функционише без посредовања међународне заједнице.

Додик је истакао да је реаговање Руске амбасаде у БиХ на наметање измена Кривичног закона БиХ уследило јер је Русија видела јасну одлучност Републике Српске у погледу отпора наметнутом решењу.

"Не водимо дијалог са Русима на ту тему. Када се сретнемо то само констатујемо. Русија упорно настоји да заштити међународно право", рекао је Додик.

Каже да је наметање Закона проузроковало озбиљну политичку кризу у БиХ.

Додаје да се о садржини закона може причати, али да је чињеница да је неко наметнуо закон, а да на то нема право и да један део БиХ сматра да је то у реду.

"Ми у Републици Српској сматрамо да то није у реду и не желимо то да подржимо", поручио је Додик.

"Снага односа Србије и Српске у подршци, а не наметањима" 

Српски члан Председништва рекао је да руководство Србије данас има најбољи однос са Републиком Српском и највеће разумевање.

Додик је истакао да снага односа Српске и Србије лежи управо у подршци, а не наметањима.

"И ми треба да схватамо њихову међународну позицију. Савршено добро знају да на економским пројектима и питањима и сарадњи са нама не смије да буде било какве препреке, нити то може било ко да забрани",  рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Говорећи о сутрашњем састанку руководства Српске и Србије, Додик је рекао да ће у Београду бити разговарано о сложеној политичкој ситуацији у БиХ, али и о наставку реализације кључних заједничких, попут Хидро-електране "Бук Бијела", изградње ауто-пута од Бијељине до границе на Рачи, те изградње Аеродрома Требиње.

Напомиње да БиХ онемогућава, уместо да подржи изградњу ХЕ "Бук Бијела".

Додик је истакао да је Србија у овом тренутку најмоћнија држава на Балкану, те да је председник Александар Вучић подигао земљу политички на међународном плану, а регионално је поставио као најмоћнију у економском, политичком и војном смислу.

Говорећи о Косову и Метохији, Додик је рекао да се поново отвара проблем Републике Српске пошто Србија неће решавати проблем КиМ на начин како је Запад наумио.

Додик каже да га као Србина радује када чује да ће 10 земаља повући признање самопроглашене косовске независности.

"У сваком случају, Србија показује да може сама, да има снажног вођу, да се развија, гради ауто-путеве, болнице, повећава просјечне плате. Сада када показује способност да може да напредује, сада је заустављају", рекао је Додик.