Читај ми!

Први радни дан Кристијана Шмита – разговор са Џаферовићем и Комшићем, без Додика на састанку

Нови високи представник Кристијан Шмит разговарао је са двојицом чланова Председништва Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем. Истакао је да сви морају допринети бољитку БиХ. На састанку у Сарајеву није се појавио члан Председништва Милорад Додик.

Први радни дан Кристијана Шмита од тројице, дочекала двојица чланова Председништва. Рекао им је да је његова агенда, испуњавање 14 услова за чланство у Унији, рачуна на помоћ ЕУ и САД, али ће му, каже први партнер бити Председништво и институције БиХ.

"Ја сам прошле седмице обавјештен да ће 3. августа сва три члана бити овдје, да након тога неће бити дијалога па се сада надам да ће бити обратно. Увјерен сам да ћемо наћи прилике да заједно радимо", изјавио је Шмит.

Бошњачки члан Председништва, Милорада Додика позива да хитно престане са блокадом институција БиХ.

"Додик је направио велику грешку, позивам га да у име оних за које каже да их представља и у свом интересу, као и све оне који блокирају рад БиХ хитно престану", наводи :Шефик Џаферовић, бошњачки члан Председништва.

Милорад Додик истиче да они ништа не опструишу.

"Ми нисмо изашли из органа БиХ, ми смо рекли да нећемо одлучивати у органима БиХ ми смо рекли да ћемо тамо бити. Ако ја нисам тамо као српски члан Предсједништва они могу да донесу одлуку, ја тамо морам да будем да потегнем питање вета", казао је Додик.

Није био у Сарајеву, али ће Додик сутра са делегацијом из Српске у Београд на састанак са председником Србије Александром Вучићем.

"У овом тренутку на Балкану најмоћнија држава је Србија, то није било тако прије 10 година. Вучић је подигао Србију и политички и на међународном плану. Регионално као најмоћнију и у економском и политичком смислу. Унутрашња изградња Србије је довољна снага за њену спољнополитичку снагу", истиче Додик.

И Бања Лука и Сарајево сутра ће гледати у Београд. Пажљиво ће се пратити шта ће српски председник Алесандар Вучић рећи делегацији из РС. Ништа мање занимљиво, засигурно неће бити ни у згради ОХР-а.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи