Читај ми!

Пожари у Северној Македонији и Грчкој – затворен прелаз Евзони, критично у предграђу Атине

На граници између Северне Македоније и Грчке, после подне су због пожара затворени гранични прелази са обе стране – Богородица и Евзони. Шумски пожари горе широм Северне Македоније, а гори и у предграђима Атине где је одређени број грађана заробљен између два пожара. Четири хеликоптера из Србије помажу у гашењу пожара у Северној Македонији.

Због пожара који је после подне избио у близини граничног прелаза Богородица, саобраћај на овом прелазу је у прекиду и возила се преусмеравају на гранични прелаз Дојран, саопштио је Ауто-мото савез Северне Македоније.

Граница је затворена и са друге стране, где је грчки прелаз Евзони већ неколико сати затворен, а у току је гашење пожара, преноси Плусинфо.

Пожар је локализован, али није познато када ће гранични прелази бити отворени.

На терену се налазе ватрогасне екипе из Ђевђелије. Пожар је избио после подне и захватио је оближњу борову шуму.

Пожар се због ветра ширио ка граници са Грчком, о чему су информисани и грчки ватрогасци, преноси портал Вечер.

Пожари широм Северне Македоније, Србија послала четири хеликоптера

Према последњим информацијама Центра за управљање кризом Северне Македоније, на територији те земље је регистровано неколико пожара.

У гашењу пожара у Северној Македонији учествују и четири хеликоптера из Србије. Министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски захвалио је колеги из Србије Александру Вулину на помоћи у гашењу пожара.

"Држава је уз грађане, а данас су са нама наши пријатељи, мој драги колега из Србије Александар Вулин и помоћник министра за кризне ситуације Лука Чаушић који су послали четири хеликоптера да гасе пожаре у држави", написао је Спасовски у објави на Твитеру.

У близини граничног прелаза са Грчком изгорело је преко 20 хектара ниског растиња, а јак ветар прети да ватру приближи хотелу у Ђевђелији.

У гашењу пожара учествују ватрогасци из Ђевђелије и Демир Капије, грађани и приватне компаније.

Пожари су забележени и у областима око Куманова, Охрида, Битоља и Штипа.

Ватра захватила куће у предграђима Атине

Непознат број становника, ватрогасаца и полицајаца је, како преноси Катимерини, заробљен између два велика пожара на северу Атине који су већ уништили куће у насељу Варибоби.

"Ватра је ван контроле", навео је заменик гувернера периферије Атика Василис Кокалис и упозорио да се ватра шири и да би могла да стигне до насеља Адамес.

Додао је да јак ветар омета гашење пожара и отежава испуштање воде из ваздуха, а летелице не могу да лете током ноћи.

"Ово је трагедија. Ватра је стигла до трга у Варибобију", рекао је Спирос Вретос, градоначелник Ахарнона којем припада насеље Варибоби. 

Гашењу пожара не помажу ни временске прилике – у Атини су данас измерена рекордна 46,3 степена.