Читај ми!

Чланице Савета за спровођење мира осудиле кораке Скупштине РС, Русија одбила да се придужи изјави

Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира најоштрије су осудили, без сагласности Русије, како се наводи, ескалацију тензија које долазе од неких политичких лидера као одговор на недавну измену Кривичног закона. Такође осуђују и кораке које је предузела Народна скупштина Републике Српске, а који би нарушили стабилност и омели ефикасан рад органа власти. Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила да је одбила да се придружи изјави.

Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИЦ) огласили су се поводом јучерашње седнице Народне скупштине Републике Српске, која је усвоjила закључак да се одлука о забрани негирања геноцида не примењуjе.

"Реторика и поступци који подривају функционирање државе Босне и Херцеговине, укључујући бојкот институција на државном нивоу и блокирање виталних одлука, дестабилизирају земљу и супротни су Дејтонском мировном споразуму. Такви потези не служе интересима грађана Босне и Херцеговине и ометају европске интеграције и напредак у 14 кључних приоритета ", наводи се у саопштењу амбасадора Савета за спровођење мира, преноси Кликс.

У саопштењу се наводи и да су "ревизионизам, величање осуђених ратних злочинаца и порицање добро документираних и утврђених чињеница о ратним догађајима, укључујући геноцид, неприхватљиви".

У саопштењу се оцењује да је то у супротности с основним европским вредностима и да подрива стабилност земље те добробит и просперитет грађана БиХ.

Амбасадори Управног одбора ПИЦ позивају власти да се "суздрже од дестабилизирајућег понашања".

Позивају све политичке лидере у БиХ да се фокусирају на "подршку миру, стабилности и просперитету за грађане ове земље и унапређењу помирења, изграђеног на међусобном признавању, емпатији и поштивању свих жртава", навели су из ПИЦ-а.

Амбасадор су нагласили и своју "континуирану подршку ауторитету и мандату високог представника" и улози коју има све док се, како наводе, не испуне циљеви и услови за излазак БиХ из режима међународне супервизије.

Русија одбила да се придружи изјави 

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да је одбила да се придружи изјави амбасадора и навела је разлоге за такав потез, преноси РТРС.

Руска амбасада указује да је високи представник Валентин Инцко свој мандат завршио 27. маја и да није имао никаква овлашћења за увођење измена и допуна Кривичног закона.

У саопштењу се наводи да се Русија увек противила употреби "бонских овлашћења", чије му, чак ни најшире тумачење не даје за право да се меша у активности законодавне власти.

Амбасада, такође, подсећа да је одлуку Народне скупштине донело легално изабрано демократско тело власти.

"Испоставља се да наши партнери БиХ сматрају немарним студентом који не успјева положити 'испите' и решити се међународне супервизије. Више од четврт столећа, суверена држава која је заузимала позицију несталне чланице Савета безбедности УН-а мора 'поновити годину'... Управо из ових разлога канцеларију високог представника сматрамо кочницом развојног пута БиХ и инсистирамо на његовом безусловном гашењу. То је тај случај када су се предности одавно претвориле у непоправљиве недостатке. Стога - мора бити затворен!", закључује се у саопштењу Амбасаде Русије.

Чланице Управног одбора Савета за спровођење мира су: Француска, Италија, Јапан, Канада, Немачка, Русија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Председништво Европске уније, Европска комисија и Организација исламске конференције (ОИЦ) коју представља Турска. 

Савет за спровођење мира се састоји од 55 земаља и организација. Успостављен је 1995. године у Лондону, после закључења Дејтонског мировног споразума.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво