Читај ми!

Хеликоптери МУП-а Србије помажу у гашењу пожара на планини Столац изнад Вишеграда

Хеликоптерска јединица МУП-а Србије помаже у гашењу пожара на планини Столац изнад Вишеграда.

После локализације пожара на изузетно неприступачном терену и у веома отежавајућим временским условима у околини Негбине код Нове Вароши и на Црном врху код Прибоја, јединице МУП-а су са два хеликоптера "бел", носивости воде од једне тоне, и хеликоптером "газела" који је предвиђен за извиђање стигли око 5.30 на планину Столац и надљудским напорима покушавају да, заједно са осталим службама Републике Српске, ставе пожар под контролу, наводи се у саопштењу.

У акцији на веома неприступачном планинском терену учествује посада Хеликоптерске јединице и припадници Сектора за ванредне ситуације из Чачка и Бајине Баште.

Пожар је захватио површину од десетак хектара, а припадници Хеликоптерске јединице до сада су имали 24 налета и избацили око 20 тона воде.

Захтев за упућивање помоћи заснива се на потписаном Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа Републике Србије и Републике Српске и Меморандуму о разумевању министарстава унутрашњих послова две земље.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да ће Србија увек помагати Републици Српској.

"Свака потреба Републике Српске је и наша потреба. Политика Александра Вучића је јасна – заштити Србе где год да они живе. Као што смо успели да заштитимо наше грађане и њихову имовину код Нове Вароши и Прибоја, тако ћемо заштити и Србе овде у Републици Српској", навео је Вулин.

Вулин је истакао да је Србија спремна да помогне и свим другим народима у Босни и Херцеговини, у Федерацији, као и свима у региону којима је помоћ потребна.

"Поносан сам на припаднике Хеликоптерске јединице који заједно са нашим храбрим ватрогасцима-спасиоцима помажу својим колегама и браћи из Републике Српске у гашењу пожара", нагласио је Вулин, закључује се у саопштењу МУП-а.